Dezavantajele instalației de aer condiționat

Jeep Cherokee bord aer condiționat

Sistemele de aer condiționat au intrat în viața noastră de zi cu zi de mai multă vreme: le simțim avantajele în sălile de spectacol, în marile magazine, iar în ultimele decenii tot mai mult  în casele și automobilele noastre.

Există pe automobile o sumedenie de instalații de aer condiționat, unele fiind livrate drept echipamente de serie, iar altele doar opționale. Funcționarea lor prezintă multe avantaje, dar și unele dezavantaje care sunt mai puțin cunoscute de viitorii utilizatori.

Medicii atrag atenția că în ultimii ani, din cauza proliferării acestor instalații în viața noastră, numărul românilor îmbolnăviți ajunși prin spitale din cauza lor a crescut în mod îngrijorător.

În autovehiculele dotate cu aer condiționat (începând cu autoturismele și terminând cu autocarele de turism), pot apărea unele afecțiuni respiratorii datorită filtrelor de aer îmbâcsite cu praful atmosferic plin de bacterii și microbi. Geamurile fiind permanent  menținute închise, un simplu strănut sau tusea unui bolnav pot răspândi bacteriile, virușii sau microbii la un număr foarte mare de călători.

Aer condiționat

Instalația de aer condiționat ne poate salva de canicula de afară atunci când intrăm în automobil,  dar poate fi și sursa unei îmbolnăviri.

Numărul cazurilor de faringită, rinită, laringită și viroze respiratorii a crescut mai ales datorită utilizării necorespunzătoare a acestor instalații. Astfel, dacă afară sunt 35 grade Celsius, iar când intri în mașină transpirat instalația de climatizare îți furnizează aer la temperatura de 23 grade Celsius, atunci poți fi sigur că te vei îmbolnăvi fiindcă organismul uman nu se poate adapta atât de repede la diferențe de temperaturi mari și răcește. Riscul de îmbolnăvire devine și mai mare dacă jetul de aer rece este dirijat direct spre capul șoferului.

În tubulatura din instalațiile de aer condiționat ale mașinilor se află sumedenie de bacterii și microbi, dușmani nevăzuți care așteaptă momentul propice pentru a se răspândi. Uneori, printre pneumopatiile care pot fi transmise prin aerul condiționat în spațiile închise se află și una care produce o boală foarte gravă,  transmisă de o bacterie denumită Legionella. Infecția cu aceasta duce la apariția unei afecțiuni grave cardiorespiratorii care se termină în majoritatea cazurilor cu decesul victimei.

Un alt inconvenient este dat de faptul că umiditatea aerului condiționat este mai scăzută față de valoarea necesară și produce uscarea mucoaselor înlesnind  accesul rapid al microbilor direct spre plămâni.

Folosirea aerului condiționat produce și creșterea consumului de combustibil al automobilului, între 0,5 litri și 1,5 litri/100 km rulați.

 

Cum ne putem proteja?

Pentru a evita îmbolnăvirea trebuie să respectăm câteva reguli de bază:

-temperatura din habitaclu furnizată de instalație să nu fie reglată inițial prea mică față de cea de afară pentru a se evita riscul apariției răcelii (organismul uman nu se poate adapta rapid la diferențele mari de temperatură, deci reglajul temperaturii instalației trebuie făcut în trepte mici);

-fluxul de aer rece să nu fie direcționat direct asupra corpului și mai ales asupra capului pasagerului;

-filtrul de aer al instalației să fie verificat și înlocuit periodic potrivit cărții tehnice;

-periodic trebuie să mergeți la un service și să igienizați instalația de aer condiționat. Există soluții spray adecvate pentru distrugerea bacteriilor din tubulatura de aer.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Suzuki Swift model 2024 AutoExpert.ro

Test Suzuki Swift hybrid 2024

Deja nu mai este niciun secret că mașinile mici din segmentul B nu mai sunt pe placul constructorilor. Cu modele consacrate precum

Scroll to Top