Dieselgate – Șeful Audi a fost arestat

Audi Dieselgate 2

Dieselgate este încă departe de a se finaliza. Directorul companiei Audi, Rupert Stadler, a fost arestat în cazul manipulării testelor de emisii. Este primul oficial de rang înalt arestat în dosarul deschis în urmă cu aproape trei ani.

Locuința lui Rupert Stadler a fost percheziționată săptămâna trecută. Nici biroul acestuia nu a sccăpat de cercetări. Procuratura germană anunță că acesta va fi cercetat în stare de arest pentru a evita tăinuirea unor probe elementare în cadul anchetei. Acesta este investigat pentru fraudă și publicitate falsă în scandalul emisiilor. Lui Stadler i s-a acordat însă, prezumția de nevinovăție. Audi și Volkswagen au confirmat arestarea.

Stadler nu a luat măsuri imediate pentru a opri livrarea în Europa, a modelelor suspectate că ar purta dispozitive de trucare a emisiilor, la sfârșitul anului 2015, atunci când a izbucnit scandalul. Agenția Americană pentru Protecția Mediului (EPA) a acuzat atunci compania germană de instalarea unui soft care truchează valoarea emisiilor, pentru a păcăli testele derulate dincolo de Ocean. Dispozitivul activa astfel un sistem de filtrare a particulelor doar în timpul testelor oficiale ale emisiilor.

Dieselgate – Amendă de un miliard

de euro pentru Volkswagen

Volkswagen a recunoscut atunci neregulile care vizau motoarele diesel ale companiei. Aproximativ 11 milioane de vehicule produse de grupul german au fost implicate.

Arestarea sa declanșează o criză în conducerea Grupului Volkswagen, pe fondul reorganizării conducerii Grupului Volkswagen, procedură demarată de noul CEO, Herbert Diess. Acesta încearcă să redirecționeze resursele companiei afectate de scandalul emisiilor către electrificarea gamei.

Fostul CEO al companiei, Martin Winterkorn, a fost și el acuzat în același dosar, în Statele Unite, dar sunt șanse mici ca acesta să răspundă în fața autorităților americane, pentru că Germania nu extrădează cetățeni germani în țări din afara Uniunii Europene.

Scandalul pare fără sfârșit pentru constructorul german. Procuratura din Braunschwig a decis săptămâna trecută ca Volkswagen să plătească o amendă de un miliard de euro.

Adaugati comentariu