DIN DACIA, DESPRE DACIA – Poarta 3

De curând a apărut o carte-jurnal de colecție pentru istoria automobilului românesc. În anul împlinirii a jumătate de secol Dacia, Poarta 3 surprinde cu acuratețe momente de referință despre acești 50 de ani, povești cu oameni și despre oamenii care au contribuit la istoria Dacia, succese și esecuri, chiar și can-can-uri, scrise de un pasionat care și-a petrecut aproape toată viața în această uzină sau alături de Dacia – Nicolae Badiu.

“Scrie din interior, cu dragoste și luciditate, critic-acid uneori, cu umor și înțelegere totdeauna, cu eleganță, precizie și acribie. Lucruri văzute, personaje întâlnite atunci, la timpul povestirii, unele revăzute ulterior, mai aproape de timpul scrierii, informații fișate probabil sau aflate de curând, prin documentare. …

Peste toate și în primul rând, cartea este un omagiu adus Uzinei Dacia și oamenilor ei, o declarație de dragoste, nostalgic-lucidă, o invitație (explicită, la finalul Cuvântului înainte) la a răsfoi împreună cu autorul albumul său de fotografii.

Iar acum, în anul Centenarului Marii Uniri, demersul dlui. Nicolae Badiu parcă are și o semnificație mai profundă, trimițând la vorba veche: nasc și pe aici oameni, adaugându-i: s-au adunat și pe aici multe fapte de ispravă, oameni și fapte care trebuie să ne fie pildă și îndemn!…” – scrie dl. Acad. Gheorghe Paun în prefață.

Mulțumim, domnule Badiu, pentru ca ați scos la lumină asemenea momente și, nu în ultimul rând, pentru ca ați considerat că merităm să fim și noi mentionați în istoria Dacia!

Cartea poate fi comandată aici: http://www.agir.ro/carte/poarta-3-masina-cu-nume-de-tara—dacia-123115.html

Adaugati comentariu