Divizia de motoare termice a Renault a încheiat primul contract major

Motor Renault

Divizia de motoare termice și sisteme hibrid a grupului Renault, cu o prezență importantă în România, a încheiat un acord pentru livrarea de motoare cu firma turcă Habaș.

Horse, companie creată de grupul Renault pentru a produce sisteme de propulsie clasice și hibride, a încheiat până acum parteneriate cu multe firme furnizoare de componente și servicii, însă, în afara mărcilor din Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi, au fost anunțate puține contracte de livrare a produselor.

Acum însă, noua companie care include 17 fabrici de motoare și cinci centre de cercetare – dezvoltare aflate pe trei continente, cu 19.000 de angajați, dintre care circa 2.000 în România, a încheiat un prim contract major în afara grupului.

În baza contractului, Horse va livra grupului turc Habaș motoare turbodiesel de 2.0 litri destinate vehiculelor comerciale ușoare. Conform contractului, divizia de vehicule comerciale a Habaș va primi la uzina sa din Manisa, Turcia, motoare M920 RWD.

Motorul de 2.0 litri cu patru cilindri livrează o putere maximă de 170 CP (125 kW) la 3.500 rpm, în timp ce cuplul maxim de 380 Nm este livrat la doar 1.500 rpm. Unitatea turbodiesel dispune de injecție common rail care funcționează la 2.500 bari precum și de un turbocompresor cu turbină cu palete variabile.

Conform oficialilor Horse, acest grup motopropulsor respectă reglementările Euro 6d+e, ceea ce îl face potrivit pentru orice piață. De asemenea, el a fost proiectat pentru a utiliza inclusiv motorină B10 cu 10% biocombustibil.

„Primul acord major cu un producător de automobile reprezintă o etapă importantă pentru companie și subliniază cu adevărat ambiția noastră de a oferi clienților din întreaga lume grupuri de propulsie cu emisii reduse. Amprenta globală a Horse, inclusiv facilitățile turce din Bursa a demonstrat că suntem partenerul perfect pentru Habaș”, a declarat directorul general Horse, Patrice Haettel.

Nu au fost dezvăluite detaliile financiare ale contractului și nici numărul de motoare și, eventual, transmisii care va fi livrat anual companiei truce.

Fondat în 1956 de omul de afaceri turc Hamdi Başaran, grupul Habaș are o paletă largă de activități care include producția de oțel, gaze industriale și medicale, energie, confecții metalice, o puternică divizie financiară (Anadolubank) și, desigur, una auto.

Aceasta din urmă are un centru de cercetare-dezvoltare la Izmir și două uzine de asamblare. Cea din Manisa este destinată producției de vehicule comerciale ușoare, iar cea din Gebze, recent achiziționată de la Honda, este destinată asamblării de autoturisme. Aceeași divizie comercializează pe piața turcă mărcile Kawasaki, Harley-Davidson și Sym.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top