Dokker și Dokker VAN: spațiu pentru tine și pentru afacerea ta

După Lodgy, dezvăluit la începutul anului 2012, două noi modele se alătură gamei Dacia : Dokker şi Dokker Van.

Dacia Dokker se adresează unei clientele aflate în căutarea unui vehicul polivalent care asigură în acelaşi timp transportul obiectelor voluminoase şi călătoria cu familia în condiţii de confort. El poate transporta 5 persoane oferind cel mai mare volum de portbagaj din segmentul său. Prin rabatarea banchetei spate se obţine un volum de încărcare de 3 m3, adaptat utilizării în scop profesional. Accesul la zona de încărcare sau la locurile din spate este facilitat de cele două uşi laterale culisante vitrate.

Versiunea utilitară, Dacia Dokker Van, este o furgonetă fiabilă şi robustă. Capacităţile sale de încărcare se situează la cel mai bun nivel din segment datorită modularităţii scaunului din dreapta (Opţiunea Dacia Easy Seat). Încărcarea este facilitată datorită uşii laterale largi, culisante. Pentru a răspunde cât mai bine aşteptărilor utilizatorilor, Dokker Van oferă numeroase posibilităţi de transformare şi o gamă largă de accesorii.

Ca în cazul Dacia Lodgy, interiorul modelelor Dokker şi Dokker Van oferă elemente de confort, moderne şi practice. Ele pot dispune de sistemul multimedia „Media Nav” cu touch screen de 18 cm (7’’), sistem de navigaţie, radio, conectivitate şi sistem de telefonie Bluetooth. Opţional sunt disponibile limitatorul de viteză şi asistenţa la parcarea cu spatele.

Dacia Dokker şi Dokker Van sunt propuse, în funcţie de ţară, cu 4 motorizări: noua motorizare pe benzină 1.2 TCe 115 CP, motorizarea pe benzină 1.6 MPI 85 CP, precum şi motoarele diesel 1.5 dCi 75 CP şi 90 CP. Cele două motoare diesel care beneficiază de eticheta Dacia eco2 afişează un consum de numai 4,5 l/100 km* şi generează emisii de CO2 de 118 g/km*.

Liniile şi proporţiile Dacia Dokker şi Dacia Dokker Van evidenţiază spaţiul interior generos. Cu lungimea de 4,36 m, lăţimea de 1,75 m şi înălţimea de 1,81 m, cele două modele beneficiază de un habitaclu încăpător. Această impresie este întărită de flancurile robuste. Uşile laterale culisante şi uşile din spate asimetrice asigură un acces uşor la interior.

Barele de protecţie de culoarea caroseriei, specifice mai ales autoturismelor, sunt disponibile opţional pe modelul Dokker Van şi pe versiunile superioare ale modelului combi.

Interiorul este construit în jurul unei planşe de bord moderne şi funcţionale, care oferă numeroase spaţii de depozitare destinate unei utilizări intensive. Impresia de soliditate este consolidată de suprafeţele rotunjite. În funcţie de versiune, tratamentul în două culori al planşei de bord se regăseşte pe panourile uşilor. Modelele beneficiază de aceleaşi cadrane de bord ca Dacia Lodgy precum şi de sistemul multimedia „Media Nav” care asigură un plus de tehnologie.

Dokker şi Dokker Van preiau de asemenea evoluţiile în materie de ergonomie prezente pe Dacia Lodgy. Este vorba în special de noile comenzi ale ştergătoarelor de parbriz şi ale farurilor. Comenzile geamurilor electrice sunt amplasate la îndemână, pe mânerele portierelor.

100 % UTIL ÎN VIAŢA DE ZI CU ZI

Dacia Dokker poate transporta până la 5 persoane în condiţii de confort, asigurând în plus un portbagaj încăpător pentru bagajele ocupanţilor. Cu o capacitate de 800 de litri şi cu o lungime de încărcare de 1,16 m, Dacia Dokker dispune de cel mai mare portbagaj din segmentul său.

Dacia Dokker este echipat în serie cu o uşă laterală culisantă vitrată. O a doua uşă culisantă este disponibilă opţional sau în serie pe versiunea vârf de gamă. Cu o deschidere de 703 mm, portierele culisante facilitează accesul la locurile din spate în deplină siguranţă, indiferent de situaţie.

Locurile din spate asigură un spaţiu generos ocupanţilor. Pasagerii instalaţi aici beneficiază de scaune cu o distanţă de la şezut la pavilion de 1 065 mm. Lăţimea la nivelul umerilor este de 1 458 mm, iar spaţiul disponibil la nivelul genunchilor este de 177 mm.

Bancheta spate fracţionabilă 2/3 – 1/3 permite alegerea mai multor configuraţii. Fiecare parte a spătarului banchetei spate poate fi coborâtă separat pe şezut cu ajutorul unui mâner fixat în partea superioară a banchetei. Aceasta se poate plia în stil „portofel” în spatele scaunelor din faţă, asigurând astfel un planşeu plat cu o lungime de 1,57 m şi un volum util de 3 m3.

Dacia Dokker Van, printre modelele cele mai practice din categoria sa:
Datorită dimensiunilor sale (lungime-4,36 m, lăţime-1,75 m şi înălţime-1,81 m), Dacia Dokker Van oferă un volum de încărcare generos de 3,3 m3 şi o lungime de încărcare de 1,9 m.

Capacitatea sa de încărcare creşte în cazul opţiunii Dacia Easy Seat. Scaunul pasagerului devine polivalent : el se poate rabata pentru a degaja o suprafaţă plană, asemenea unei măsuţe şi se poate plia în poziţia „portofel” sprijinit de cutia de documente, pentru a obţine astfel o lungime de încărcare de 2,42 m. Mai mult, scaunul poate fi scos din vehicul, oferind un volum de încărcare de 3,9 m3. Această ultimă configuraţie permite încărcarea cu uşurinţă a obiectelor cu o lungime de 3 m (lungimea de încărcare : 3,11 m). Cu aceste valori, Dacia Dokker Van se plasează printre cele mai funcţionale vehicule din segmentul său. Modularitatea nu afectează confortul pasagerului, pentru că Dacia Easy Seat este reglabil pe lungime, iar spătarul este înclinabil. Sarcina utilă maximă a Dacia Dokker Van atinge 750 kg.

Dacia Dokker Van beneficiază în serie de o portieră laterală culisantă, a doua urmând să fie disponibilă opţional. Robuste, portierele se deschid fără efort datorită mânerului de mari dimensiuni şi asigură un acces uşor la zona de încărcare.

Siguranţa activă

Dacia Dokker şi Dokker Van dispun de acelaşi sistem de frânare ca Dacia Lodgy. El este alcătuit dintr-un sistem ABS cu repartitor electronic al forţei de frânare şi asistenţă la frânarea de urgenţă. Disponibil în opţiune, sistemul de control al traiectoriei ESC este blocul de ultimă generaţie creat de Continental ; Continental Mark 100, propus şi pe Dacia Lodgy. Sistemul, care cuprinde Traction Control, antipatinaj şi modul anti-răsturnare, asigură menţinerea traiectoriei vehiculului în cazul unei situaţii deosebite, cum ar fi evitarea unui obstacol, pierderea de aderenţă în viraj sau şofatul pe o şosea alunecoasă.

Siguranţa pasivă
Pentru a garanta maximul de protecţie pentru ocupanţi, Dacia Dokker şi Dokker Van dispun de o arhitectură a caroseriei ranforsată de către inginerii grupului Renault. Structura este prima protecţie a ocupanţilor. Cea a modelelor Dokker şi Dokker Van este alcătuită din oţel şi din materiale care absorb şi disipează cât mai bine energia.

Centurile de siguranţă sunt prevăzute cu limitator de efort calibrate pentru protejarea toracelui în caz de şoc. În Europa, pe Dacia Dokker, sistemul de reţinere al şoferului este completat de un pretensionator pirotehnic. În caz de frânare bruscă, acesta plachează progresiv centura la nivelul toracelui şi al bazinului pentru o menţinere optimizată. Vehiculul este echipat în serie cu airbag-uri pentru şofer şi pasager, precum şi cu airbag-uri laterale cap/ torace.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda MX-5 NC autoexpert.ro

Second hand – Mazda MX-5 NC (Mk III)

Cu mașina asta, MX-5 NC, mergi la sigur, pentru că fiabilitatea și plăcerea de a conduce merg mână-n mână! Foto: Mazda Conducere

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top