Suzuki este singurul producător din lume care oferă trei sisteme de tracțiune integrală diferite foarte accesibile ca preț. Sloganul All Grip for all people are deplină acoperire în realitate. Noi am mers pe circuitul de motocros de la Ciolpani să vedem cum se descurcă Ignis, Vitara și Jimny.

Suzuki

Noul șef al lui Suzuki, Toshihiro Suzuki, fiul președintelui Osamu Suzuki, a prezentat acum un an și jumătate la salonul de la Paris noul slogan al mărcii, „All Grip for all People”. Cu acest slogan, șeful lui Suzuki explică foarte simplu că japonezii au soluții de tracțiune integrală accesibile oricui, avantaj pe care nu îl mai oferă niciun alt producător în lume. Hai să le luăm pe rând.

Suzuki

Suzuki Ignis
În Ignis și Swift lucrează cel mai simplu sistem de tracțiune integrală. În mod normal, tracțiunea este pe roțile față, iar dacă roțile față patinează, un diferențial central cu visco-cuplu transferă în mod automat o parte din cuplu spre puntea spate. Sistemul nu are prea multă electronică, deoarece transferul cuplului spre spate se produce abia după ce roțile față patinează puțin, însă este extrem de eficient. Testat pe micul Ignis, sistemul a permis urcarea unei pante ude cu pietriș fără probleme după o ușoară patinare a roților față în faza inițială până a început transferul cuplului spre puntea spate. Acest sistem este complet automat, transferul cuplului realizându-se fără intervenția șoferului. Eficiența lui a fost neașteptat de bună, tracțiunea fiind mai bună decât la alte modele 4×2 cu diverse sisteme electronice care spun că suplinesc lipsa tracțiunii integrale.
Șoferul are totuși la dispoziție un buton pentru program off-road care optimizează funcționarea ESP-ului și ABS-ului, iar la coborâre există un sistem de asistare la coborârea pantelor care se activează tot de la un buton. Cu o masă redusă, console scurte și o gardă la sol de 18 cm, micuțul Ignis este foarte bine pregătit pentru off-road.
Ignis 4×4 este disponibil de la 12.400 euro în echiparea GL+ combinată cu motorul aspirat de 1,2 litri și 90 CP, fiind cel mai ieftin SUV 4×4 de pe piață.

Suzuki Vitara
În Vitara și SX4 S-Cross avem de a face cu un sistem mai sofisticat în care un ambreiaj multidisc controlat electronic distribuie cuplul la nevoie spre puntea spate. În mod normal, mașina trage 100% cu fața, iar dacă sistemul ESP detectează o pierdere a aderenței, se poate transfera până la 50% din putere spre spate.
Sistemul funcționează și automat dacă se apasă butonul central de pe controllerul rotativ dar are și două moduri de funcționare. Rotind spre stânga se accesează modul Snow în care sistemul ESP reacționează mai devreme. Rotind spre dreapta se accesează modul Sport, în care motorul răspunde mai spontan la apăsarea accelerației, iar ESP-ul favorizează un control mai permisiv al tracțiunii. În ambele moduri, cuplul este distribuit de la 100/0% față/spate până la 50-50% față/spate. Dacă se apasă butonul Lock din stânga controllerului, transmisia se blochează în raport fix 50-50%.
Pe modul Snow urcarea aceleiași pante ude cu pietriș s-a realizat fără nici cea mai mică patinare a punții față, iar pe modul Lock, Vitara se poate avânta în locuri în care niciun alt SUV de clasă mică nu poate ajunge. Ca și la Ignis, există un sistem de asistare la coborârea pantelor. Cu o gardă la sol de 18,5 cm, Vitara se poate avânta fără probleme pe drumuri neamenajate.
Cea mai ieftină Vitara 4×4 pleacă de la 15.200 euro în echiparea Cool combinată cu motorul pe benzină de 1,6 litri și 120 CP.

Suzuki Jimny
Într-o lume a SUV-urilor de asfalt, Jimny este ultimul mohican al offr-roaderelor clasice, iar în clasa lui este unic. Cu o masă redusă, șasiu separat, o gardă la sol de 19 cm, unghiuri de trecere foarte bune, un ampatament scurt și un sistem 4×4 cu reductor, Jimny este la fel de capabil în off-road ca și cel mai profesional pick-up sau off-roader.
Sistemul 4×4 este nepermanent, șoferul putând comuta de la bord din 2wd, caz în care doar puntea spate este motoare, în 4wd și 4wd low. Nu există diferențial central, ci doar o cutie de transfer, astfel că între punți există o legătură rigidă.
Se poate cupla din 2wd în 4wd și în mers până la 100 km/h dar pentru cuplarea în 4wd low trebuie oprit și trecut schimbătorul în poziția N. Datorită legăturii rigide între punți, nu este indicat să se utilizeze sistemul 4×4 pe șosea ci doar în off-road. Pe modul 4×4, Jimny a urcat fără să crâcnească aceiași pantă udă cu pietriș în timp ce pe modul 4wd low poate fi utilizat în locuri greu accesibile. Jimny este o mașină de aventură unică, care îți conferă mare încredere în abordarea terenurilor dificile. În această vară apare o nouă generație, care va fi mai lată și puțin mai lungă, ceea ce va conferi mai mult spațiu pasagerilor din spate. De asemenea, va primi interiorul modern de la Vitara și Ignis.
Cel mai ieftin Jimny actual pornește de la 14.400 euro în versiunea Club combinată cu singurul motor disponibil de 1,3 litri și 85 CP.

Suzuki AllGrip

Verdict AutoExpert

Prin “All grip for all People” Suzuki oferă acces tuturor la sistemele 4×4 grație celor mai atractive prețuri de pe piață. Chiar și cel mai ieftin sistem, cel cu viscocuplu de pe Ignis, este extrem de eficient. Vitara vine cu cel mai sofisticat sistem 4×4 din clasa SUV-urilor mici având și posibilitatea blocării transmisiei pentru eficiență maximă. Jimny are un sistem 4×4 profesional, unic în clasa lui, și povestea acestei legende va continua cu o nouă generație care păstrează același concept unic.
 Vezi și testul video.