E oficial: Marele Premiu de Formula 1 al Bahrain-ului a fost anulat

Bernie Ecclestone

A devenit oficial faptul că în sezonul 2011, nu se va mai organiza etapa de Formula 1 din Bahrain.

Această știre a apărut în ciuda faptului că în cadrul unei întâlniri a Consilului Mondial pentru Motor Sport al FIA, se luase inițial o hotărâre pentru reintroducerea Marelui Premiu al Bahrain-ului în calendarul competițional, pentru data de 30 octombrie.

Ce a determinat această schimbare de atitudine? Se pare că FIA a trimis un oficial în Bahrain, pentru a face o evaluare a situației din zonă. În raportul pe care acesta l-a redactat, se pare că situația din zonă era prezentată într-o lumină foarte favorabilă, iar indicația era ca evenimentul să aibă loc conform noilor planuri.

O situație destul de ciudată s-ar zice, dacă această vizită, n-ar fi fost de fapt doar o înscenare și o manipulare a conducătorului din Bahrain, care a intenționat ca prin acest pseudo-raport să dea asigurări tuturor celor implicați în fenomen, cum că în zonă nu mai sunt probleme, și că statul Bahrain este capabil să organizeze Grand Prix-ul la data de 30 octombrie.

Mai multe organizații ale Drepturilor Omului au atenționat FIA că totul este un joc murdar și că ele (printre care și organizația Avaaz) au strâns peste jumătate de milion de semnături care dovedesc că populația din zonă se opune organizării etapei de Formula 1.

Rick Patel, director executiv al Avaaz, a declarat: „Când citești raportul care a fost prezentat celor de la FIA e ca și cum ai păși într-o zonă crepusculară. În timp ce în însemnările trimise către Federația Internațională de Automobilism se arată că nu a fost încălcat nici un drept al omului în Bahrain, cel puțin 31 de cetățeni ai statului au fost uciși, iar alte sute au fost torturați și încarcerați de către regimul care conduce statul.

De aceea Formula 1 ar trebui să boicoteze statul Bahrain total, sau să accepte că reputația acestei competiții deosebite va fi pătată pentru totdeauna.”

Unsprezece din cele douăsprezece echipe angrenate în Campionatul Mondial de Forula 1 au protestat împotriva organizării în 2011 a Marelui Premiu al Bahrain-ului, de aceea, fără mașini și fără piloți ar fi destul de dificil să se mai organizeze controversata etapă. Toate acestea au condus în final la anularea definitivă a cursei de anul acesta.

Sursa:
www.autoblog,com
http://www.autoblog.com/2011/06/09/ecclestone-admits-bahrain-grand-prix-cancelled-after-all/

Adaugati comentariu