EDAG Light Cocoon – un concept îmbrăcat în textil

EDAG Engineering este o companie nemțească specializată în dezvoltarea de vechicule, linii de producție și în optimizarea procesului de producție. Sună plictisitor, știu, însă conceptul lor e orice numai asta, nu.

EDAG Light Cocoon poate fi privit drept o platformă de promovare mobilă a companiei, pentru că nu face decât să arate noi metode de a gândi un automobil, atât ca proces de fabricare cât și ca materiale și soluții folosite.

EDAG Engineering pretinde că a găsit o soluție inovatoare de a construi mașini ultra-ușoare cu costuri mult mai mici care combină diferite tehnologii: imprimarea 3D la dimensiuni mari pentru diversele componente și dezvoltarea unui material textil rezistent și flexibil pentru exterior.

Structura solildă, dar cu aspect fragil a conceptului Light Cocoon seamănă cu nervurile unei frunze, lucru evidențiat și de lumina plasată (deloc întâmplător) dedesubt.

edag - autoexpert.ro (11)

Pe lângă structura realizată prin tehnici de imprimare 3D (stereolitografia, care presupune ca un set de lasere ultraviolet să solidifice o pudră de rășină sau metal în straturi succesive extrem de subțiri după informațiile transmise de calculator în baza proiectului 3D), principala inovație o reprezintă materialul care slujește pe post de caroserie lui Light Cocoon.

Țesătura rezistentă la intemperii este realizată de cunoscutul producător de echipament de outdoor Jack Wolfskin și izolează perfect interiorul mașinii, singurele probleme putând apărea în cazul unor întâlniri cu obiecte ascuțite. Producătorul spune însă că soluția aleasă nu e cu nimic mai vulnerabilă decât acoperișurile textile ale mașinilor decapotabile. La fel ca husa unei canapele, și învelișul conceptului poate fi spălat la mașină, „caroseria” venind cu un set întreg de instrucțiuni de spălare.

edag - autoexpert.ro (15)

Întreaga mașină este flexibilă, putându-și schimba forma fără intervenții complicate urmând ca învelișul să se adapteze la noile condiții. De asemenea, lumina colorată ține loc de vopsea și poate fi controlată cu ajutorul unui smartphone, diversificând și mai tare opțiunile de personalizare.

Evident, tot ce prezintă EDAG Engineering cu mașina lor nu este decât o demonstrație de forță și o avanpremieră pentru eventualele metode de fabricare de peste 20 de ani. Chiar dacă imprimarea 3D este folosită deja în industria aerospațială, spre exemplu, există limitări de dimensiuni, iar timpul necesar este încă unul lung. Totuși, cei de la EDAG spun că lucrurile au început să se miște repede, iar avantajul pe care imprimarea 3D îl aduce (aceeași mașină poate produce orice fel de model fără ajustări suplimentare) nu este unul de ignorat.

edag - autoexpert.ro (17)

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top