Eficienţă inteligentă: BMW ActiveHybrid 5

Prin lansarea modelului BMW ActiveHybrid 5, BMW vine cu noi soluţii inteligente pentru îmbunătăţirea sistemului hibrid, motorul cu ardere internă funcţionând împreună cu unul electric pentru a îmbunătăţi eficienţa, dar şi plăcerea condusului atât de emblematică pentru marcă.

Noul model va debuta şi în România în prima parte a anului 2012. BMW ActiveHybrid 5 reuneşte – în premieră – un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, cu tehnologia BMW TwinPower Turbo, un sistem de transmisie electrică şi o cutie de viteze automată cu opt trepte.

Cea mai nouă generaţie a tehnologiei BMW ActiveHybrid introduce în această combinaţie şi o gestiune inteligentă a energiei, controlată cu mare precizie şi extrem de eficientă. Mulţumită acestora, modelul BMW ActiveHybrid 5 beneficiază de un echilibru excepţional între performanţe şi consumul de combustibil pentru acest segment.

Datele tehnice care caracterizează BMW ActiveHybrid 5 sunt: puterea totală generată este de 250 kW/340 CP; automobilul poate fi condus în regim pur electric până la o viteză de 60 km/h; BMW ActiveHybrid 5 realizează sprintul (0-100 km/h) în 5,9 secunde; consumul mediu de combustibil se situează între 6,4 şi 7,0 litri per 100 kilometri; emisiile CO2 sunt de numai 149-163 grame per kilometru (date în conformitate cu ciclul de testare EU, pot varia în funcţie de formatul pneurilor utilizate).

Motorul aflat în echiparea modelului BMW ActiveHybrid 5 – propulsor cu şase cilindri dispuşi în linie, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo, care dezvoltă 225 kW/306 hp – este acelaşi care se află în echiparea modelului BMW 535i şi care este apreciat pentru puterea de tracţiune şi eficienţă. Motorul electric, care dezvoltă 40 kW/55 CP, este alimentat cu energia provenită de la un acumulator litiu-ion foarte performant, integrat în portbagaj.

Combinaţia armonioasă a puterii celor două sisteme este transferată către puntea spate prin intermediul unei cutii de viteze automate cu opt trepte. Pe lângă construcţia hibrid, care permite o călătorie în mediul urban în regim integral electric şi fără nici un fel de emisii, BMW ActiveHybrid 5 deţine cele mai sportive performanţe din segmentul său de piaţă, dar şi o reducere semnificativă a consumului comparativ cu BMW 535i.

Pentru a exploata la maximum potenţialul tehnologiei BMW ActiveHybrid, gestiunea inteligentă a energiei din transmisia modelului BMW ActiveHybrid 5 utilizează o serie de funcţii inovatoare care au rolul de a asigura eficienţa sistemului. Acumulatorul litiu-ion este încărcat în momentul în care automobilul coboară sau frânează, motorul electric jucând rolul unui generator care furnizează energie bateriei de înaltă tensiune.

În reprizele de accelerare motorul electric preia funcţia de „boost”. În această situaţie asistă motorul pe benzină printr-un plus de putere şi cuplu, ceea ce face ca experienţa condusului sportiv să fie dusă aproape de limită. La acestea se adaugă faptul că atunci când automobilul rulează liber (coasting) cu viteze de până la 160 km/h în modul ECO PRO, motorul cu ardere internă poate fi decuplat complet şi oprit.

Acest mod de funcţionare combină condusul confortabil cu utilizarea optimă a energiei cinetice deja generată. Pentru a evita perioadele în care motorul funcţionează la ralanti – la intersecţii sau în ambuteiaje -, BMW ActiveHybrid 5 este echipat cu o funcţie start-stop deosebit de eficientă.

Suplimentar, electronica de propulsie de la BMW ActiveHybrid 5 este conectată la sistemul de navigaţie Professional, aflat în dotarea standard. Acesta permite analizarea în avans a situaţiilor de condus şi activarea componentelor transmisiei pentru a furniza eficienţa maximă.

BMW ActiveHybrid 5 adaugă la designul sportiv şi elegant al BMW Seria 5 Sedan elementele distinctive ale modelelor BMW ActiveHybrid. Inscripţia „ActiveHybrid 5” de pe montanţii C, grila radiatorului cu bare galvanizate şi ţevile de eşapament cromate mat diferenţiază exteriorul de cel al altor modele din gamă. Disponibile opţionale, jantele Streamline de 18 ţoli, din aliaj uşor, dovedesc o eficienţă aerodinamică excepţională.

BMW ActiveHybrid 5 este singurul model din gama BMW Seria 5 care este disponibil în culoarea Bluewater metalizat şi se distinge vizual de toate celelalte variante Seria 5 prin benzile inscripţionate „ActiveHybrid 5” din pragurile uşilor, prin placa de aluminiu, cu aceeaşi inscripţie, din consola centrală, prin masca specifică a motorului şi prin inscripţia „ActiveHybrid Power Unit” vizibilă pe carcasa specială a acumulatorului din portbagaj.

Selecţia de culori, tapiţerii şi elemente de echipare pentru interior reflectă diferenţa faţă de celelalte variante BMW Seria 5 Sedan. Alături de o serie de dotări standard, al căror scop este sporirea confortului, regăsim atât sistemul de navigaţie Professional, cât şi un sistem de climatizare cu patru zone.

Adaugati comentariu