Etapă decisivă în WRC?

Raliul Marii Britanii, programat de obicei în luna noiembrie, a fost mutat anul acesta la jumătatea lunii septembrie, dar etapa britanică poate fi decisivă, ca și în ultimii ani.

In cazul in care obtine un rezultat bun in Tara Galilor, echipa Citroën Total isi poate asigura titlul mondial la constructori. Castigatori ai ultimelor cinci etape, Sébastien Loeb si Daniel Elena vor incerca sa-si egaleze recordul de sase victorii consecutive. Printre cei care vor sa ii impiedice se numara, desigur, si colegii lor de echipa, Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen, care au fost foarte rapizi in ultimii ani pe aceasta suprafata.

Asa cum s-a mai intamplat in 2004 si 2005, Raliul Marii Britanii se va desfasura anul acesta la jumatatea lunii septembrie, ceea ce inseamna ca din punct de vedere meteo conditiile pot fi complet diferite fata de cele obisnuite, vant, ploaie, noroi, cu care au fost obisnuiti pilotii in sezoanele trecute. „Tinad cont ca a plouat chiar si la Raliul Greciei, trebuie sa fim pregatiti pentru orice situatie”, a avertizat Didier Clément, inginerul echipei Citroën Total.

„Vremea a fost buna atunci cand s-a tinut raliul in aceasta perioada a anului, ceea ce inseamna ca probele sunt mai rapide decat de obicei. Suprafata uscata este extrem de dura pentru pneuri si de aceea pilotii pot alege intre compozitiile hard si soft ale pneurilor Michelin Latitude Cross, care vor fi disponibile in cantitati suficiente pentru orice eventualitate.

Chiar daca data s-a schimbat, traseul a ramas, mai mult s-au mai putin, acelasi. Cartierul general s-a mutat la Cardiff si, la fel ca anul trecut, startul festiv va avea loc in Llandudno, la peste 300 km de parcul de service. Pentru echipaje urmeaza apoi trei zile lungi de cursa. Singura speciala noua este la Celtic Manor, pe drumuri aflate in apropierea terenului de golf folosit in 2010 in cadrul Cupei Ryder.

Cu cinci duble in acest sezon, echipa Citroën Total va incerca in etapa a zecea a sezonului sa-si asigure cel de-al optulea titlu mondial la constructori. Pentru a atinge acest obiectiv echipajele Loeb/Elena si Hirvonen/Lehtinen trebuie sa obtina cu sase puncte mai mult decat rivalii lor. Exista multe variante posibile, dar, de exemplu, un rezultat similar cu cel din Raliul Germaniei, locul 1 si locul 3, ar fi suficient pentru un nou titlu mondial.

Sébastien Loeb si Daniel Elena si-au propus sa castige pentru a patra oara in Tara Galilor. „Este un raliu care imi place si de care ma leaga amintiri placute”, a spus Loeb, care a castigat aici titlul mondial in 2011, chiar daca a abandonat in urma unui incident cu un spectator pe sectorul de legatura. „Mi-ar placea sa castig si anul acesta si sa asigur cel de-al optulea titlu pentru echipa la constructori. Acest lucru inseamna ca apoi putem sa ne concentram sa castigam noi cel de-al noualea titlu la piloti in Raliul Frantei. Desigur, nu-mi fac griji acum si nici nu sunt obsedat de asta. Voi aborda acest raliu la fel ca oricare altul.”

Dupa asfaltul din Germania, Nasser Al-Attiyah si Giovanni Bernacchini vor pilota din nou pe macadam pentru Qatar World Rally Team un model Citroën DS3 WRC in Campionatul Mondial de Raliuri. Si daca cei doi au mai concurat in Tara Galilor, pentu Thierry Neuville si Nicolas Gilsoul (Citroën Junior World Rally Team) aceasta este o etapa complet noua.

Adaugati comentariu