Expoziția auto de la Geneva, mutată în Qatar

Salonul Auto de la Geneva

Cândva faimosul salon auto de la Geneva pare să-și trăiască ultimele zile de glorie, însă nu în Elveția, ci în Qatar.

Organizatorii expoziției auto de la Geneva au anunțat că evenimentul de anul viitor va avea loc la Doha, în Qatar. Deloc surprinzătoare pentru cei care au urmărit evoluția din ultimii ani a acestui eveniment, decizia uimește prin păstrarea denumirii – Geneva International Motor Show (GIMS) – odată cu mutarea la câteva mii de kilometri de Elveția.

„Salonul Auto Internațional de la Geneva (GIMS) va avea loc exclusiv la Doha, Qatar, în 2023. Evenimentul planificat la Geneva în februarie 2023 nu va avea loc”, a anunțat organizatorul evenimentului, fundația Comité permanent du Salon international de l’automobile de Genève.

„Din cauza incertitudinilor din economia globală și geopolitică, precum și a riscurilor legate de evoluția pandemiei, organizatorii au decis să se concentreze exclusiv pe planificarea evenimentului de la Doha în 2023”, declară și Maurice Turettini, președintele fundației.

Expoziția nu a mai fost organizată din 2019, după ce a fost anulată cu doar câteva zile înainte de debut dând naștere unor controverse și acuze care au blocat și ediția din 2020. În locul acesteia s-a desfășurat doar un „salon online” prin care producătorii și-au putut prezenta mașinile pe o pagină de internet dedicată.

Cum momentul anulării ediției din 2019 a prins întreaga suflare implicată în eveniment cu banii pentru participare deja cheltuiți, discuțiile pe tema recuperării măcar parțiale a investițiilor au luat amploare. Conform organizatorilor, vizitatorii care cumpăraseră deja bilete și-au primit primi banii înapoi, însă nu și expozanții care au plătit sume importante fie pentru organizarea standurilor și transportul exponatelor, fie pentru bilete de avion și spații de cazare. Asta pentru că anularea evenimentului a avut loc, așa cum au menționat de mai multe ori cei de la GIMS, din cauza „forței majore”.

Ulterior, în mai 2021, noul organizator al GIMS a anunțat desfășurarea cu public a ediției din 2022 solicitând eventualilor expozanți să se înregistreze până la jumătatea lunii iulie a acelui an. Solicitările reduse și problemele generate de pandemie au dus însă la anularea evenimentului.

În acest context, evenimentul din Qatar este programat să aibă loc la fiecare doi ani, începând cu februarie 2023.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top