Formula 1: Marele Premiu al Australiei 2020 a fost anulat cu o oră înainte de startul antrenamentelor libere

Marele Premiu al Australiei 2020 a fost anulat cu o oră înainte ca prima sesiune de antrenamente libere să primească verde pe semaforul de la capătul liniei drepte.
Marele Premiu al Australiei anulat

Decizia a fost extrem de controversată, departamentul de comunicare al F1 și FIA rămânând în silenzio stampa încă de ieri de când echipa McLaren a declarat forfait după ce unul dintre membrii acesteia, aflat în auto-izolare în hotel a fost testat pozitiv de către autoritățile australiene.

De altfel, nici Liberty Media, nici F1 Limited, nici FIA și nici autoritățile australiene nu au avut un cuvânt de spus în toată afacerea asta. „Cash is king”, declara Lewis Hamilton joi în conferința de presă. Putem reface filmul evenimentelor, acum că imaginea e clară și că până la următorul M.P. se pare că este cale lungă.

Formula 1 Anulare GP Australia 2020

Cum a început?

Totul începe în ziua de miercuri când în paddock se află că trei membrii ai unor echipe au intrat în auto-izolare în hotelurile unde erau cazați pentru că au prezentat simptome specifice COVID-19. Este vorba de 2 persoane de la Haas F1 și una de la McLaren. Se fac analizele și se așteaptă rezultatul.

În paddock, lucrurile continuă normal. Piloții iși fac track walk-ul, mecanicii pun la punct ultimele lucruri, jurnaliștii încep să lucreze la materiale obișnuite. Li se cere însă să păstreze o distanță de cel puțin doi metri față de piloți.

GP Australia 2020 – Avancronica unei curse care stă sub amenințarea coronavirusului

Joi. Conferința de presă cu piloții. Întrebat cum vede situația, Lewis Hamilton uimește asistența și se declară surprins că se merge înainte cu M.P. al Australiei având în vedere că sezonul din NBA s-a anulat, că Major League Baseball s-a anulat, că președintele Trump a închis granițele pentru europeni. Totul din cauza COVID-19. În paddock au început să se propage zvonuri că M.P. s-ar putea anula.

McLaren este prima echipă care anunță un caz pozitiv

La ora locală 22:00 McLaren anunța că unul dintre membrii echipei a fost testat pozitiv și că din motive de siguranță a celorlalți membrii ai echipei și ai paddock-ului, se retrage din M.P. al Australiei.

Din acest moment, lucrurile au început să vireze în ridicol pentru departamentul de comunicare al F1, FIA și organizatorilor.

Șefii de echipe au intrat într-o ședință pentru a discuta ce e de făcut. Ferrari, Renault și Alfa Romeo au votat pentru anularea M.P. McLaren oricum declarase că se retrage. Au rămas 14 mașini pe grilă.

Conform regulamentului FIA, un Mare Premiu se poate organiza dacă sunt cel puțin 12 monoposturi pe grilă.

De ce nu a anulat FIA cursa?

Din motive financiare. Anularea cursei de către FIA implică costuri enorme. La fel și în cazul organizatorilor locali. În plus, taxa de participare de 55 de milioane de dolari a fost achitată de guvernul regiunii Victoria, deci fonduri publice. Ca să fie treaba și mai încurcată, autoritățile sanitare locale nu au considerat evenimentul ca fiind unul periculos pentru public. Încă.

Așadar, avem 4 echipe (Ferrari, Alfa Romeo, Renault și McLaren) care au votat pentru anularea Marelui Premiu al Australiei. De cealaltă parte, Mercedes, Red Bull, AlphaTauri și Racing Point au votat pentru continuarea M.P. cu porțile închise. Williams și Haas s-au abținut.

4 la 4. Votul final i-a aparținut lui Ross Brawn ca reprezentant al celor de la Liberty Media. Englezul a decis ca ziua de vineri să se desfășoare normal și că la sfârșitul acesteia se va reevalua situația.

Formula 1 și coronavirusul

În acest moment, Toto Wolff primește un telefon de la conducerea Mercedes din Stuttgart. I se dă mână liberă la vot, însă i se comunică și părerea lor. Toto Wolff se întoarce la masa negocierilor și se alătură primilor 4. Motivul: grija pentru angajații Mercedes și din solidaritate cu McLaren.

10 mașini pe grila virtuală. Este ora 07:30, ora locală. Bipostul F1 Experience începe să ruleze pe pistă, conform programului, iar spectatorii se adună la porțile circuitului. În mai puțin de 5 ore trebuie să înceapă FP1. FIA nu poate anula competiția pentru că echipele încă nu au cerut oficial asta.

Cine va clipi primul?

Organizatorul local, Australian Grand Prix Corporation, nu poate face asta de unul singur, el având nevoie de decizia statului Victoria care a plătit taxa de participare. Autoritățile medicale reacționează sfătuind organizatorii și FIA să oprească accesul publicului pe circuit. Altfel, lcururile pot continua conform planului.

Cele 5 echipe care au votat să nu se țină M.P. încep să împacheteze asta în timp ce mecanicii celorlalte echipe se pregătesc de FP1. Apar informații pe social media că Sebastian Vettel și  Kimi Raikkonen s-au îmbarcat deja în avion și că pentru ei week-end-ul este istorie. Cine va clipi primul?

FIA anulează cursa!

În cele din urmă, echipele emit un comunicat conform căruia cer Federației anularea M.P. La scurt timp, Federația emite un comunicat prin care anunță că Marele Premiu al Australiei este anulat

Adaugati comentariu