Forţă brută de la BMW: noile X5 M şi X6 M

BMW X6 M

Noile BMW X5 M şi BMW X6 M permit ca BMW M GmbH să impună etalonul în segmentul modelelor de înaltă performanţă Sports Activity Vehicle (SAV) şi Sports Activity Coupé (SAC).

Când precedenta generaţie a celor două automobile a fost lansată în 2009, era prima dată când un concept de înaltă performanţă creat de BMW M GmbH a fost implementat într-un model BMW X cu tracţiune integrală. Rezultatul a fost cea mai bună dinamică în clasă. Noile BMW X5 M şi BMW X6 M fac uz de toate calităţile pentru scrierea unui nou capitol în această poveste de succes prin evoluţiile în excelenţă dinamică, design M plin de emoţie şi eficienţă remarcabilă.

Noile BMW X5 M şi BMW X6 M combină particularităţile caracteristice ale familiei de succes BMW X – exclusivism, robusteţe, agilitate şi posibilitatea de utilizare cotidiană – cu angajamentul faţă de performanţele înalte care caracterizează un automobil M. Acestea din urmă sunt evidenţiate la maximum de performanţele impresionante ale automobilelor. Ambele modele realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în 4,2 secunde, în combinaţie cu transmisia M Steptronic cu opt trepte, disponibilă standard.

Tehnologie inovatoare a motorului.
Noul motor cu tehnologie M TwinPower Turbo din echiparea BMW X5 M şi BMW X6 M este cel mai puternic propulsor dezvoltat vreodată de BMW pentru un automobil cu tracţiune integrală. Dispunând de tehnologia inovatoare M TwinPower Turbo cu două turbocompresoare cu sistem TwinScroll, galerii de evacuare în cruce, VALVETRONIC şi injecţie directă pe benzină High Precision, motorul V8 de 4,4 litri dezvoltă o putere maximă de 423 kW/575 CP pe un interval al turaţiilor cuprins între 6.000 şi 6.500 rpm.

Aceasta reprezintă o creştere de patru procente faţă de modele anterioare. Evoluţia este şi mai evidentă atunci când vine vorba de dezvoltarea puterii noului motor. Vârful curbei de cuplu a fost urcat cu 70 Nm, ceea ce înseamnă o creştere de 10%. Cuplul de 750 Nm poate fi obţinut pe un interval larg de turaţii, între 2.200 şi 5.000 rpm.

În acelaşi timp, consumul de combustibil al noilor BMW X5 M şi BMW X6 M în ciclul de testare EU a fost redus cu 20% – de la 13,9 l/100 km la 11,1 l/100 km. Emisiile CO2 au scăzut şi ele cu mai bine de 20 de procente, la 258 g/km. Cele două modele accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,2 secunde datorită transmisie standard – M Steptronic cu Drivelogic, cu opt trepte. Viteza maximă este limitată la 250 km/h.
Noile BMW X5 M şi BMW X6 M transferă puterea motorului către roţi prin intermediul unei noi dezvoltări a transmisiei M Steptronic cu Drivelogic, cu opt trepte, care oglindeşte conceptul de funcţionare al transmisiei M cu dublu ambreiaj pe care o utilizează alte modele M.

Tracţiune integrală inteligentă.
Sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive şi Dynamic Performance Control joacă un rol important în dinamica remarcabilă a noilor BMW X5 M şi BMW X6 M. Sistemul xDrive utilizează un diferenţial cu ambreiaj multidisc gestionat electronic pentru a permite distribuţia complet variabilă a tracţiunii între puntea faţă şi cea spate – de la 100% pe roţile spate până la 100% pe cele din faţă. Astfel se asigură cea mai bună tracţiune posibilă în orice condiţii de drum. Pentru o agilitate mai mare, xDrive oferă modelelor BMW X5 M şi BMW X6 M o setare de bază orientată spre tracţiune spate.

Dynamic Stability Control permite conducătorului să aleagă unul dintre modurile DSC on, MDM (M Dynamic Mode), DSC off. Dacă “DSC on” contracarează subvirarea şi supravirarea prin impulsuri ale frânei, MDM permite o patinare mai mare a roţilor – pentru a oferi conducătorilor pasionaţi şansa de a executa anumite derapaje. Cu toate acestea, asistarea conducătorului va interveni în acest mod dacă este depăşită o limită predefinită a dinamicii. Dezactivarea DSC (prin DSC off) oferă conducătorului şansa de a exploata la maximum limitele dinamice ale automobilului şi să arunce automobilul într-o supravirare puternică (adică un drift) prin utilizarea acceleraţiei. În acest mod, sistemul va oferi intervenţii ale frânei doar în situaţii extreme care implică schimbări semnificative ale acceleraţiei laterale.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top