Fostul șef Nissan, Carlos Ghosn, cere companiei despăgubiri de peste 1 mld. USD

carlos ghosn nissan

Fost președinte al Nissan, dar și ex-șef al grupului Renault și al alianței dintre cele două companii, Carlos Ghosn a înaintat procuraturii din Liban o solicitare prin care cheamă în instanță producătorul japonez și solicită despăgubiri de peste 1 miliard de dolari.

Carlos Ghosn, cel care a condus ani buni compania Nissan a dat în judecată producătorul auto pentru mai mult de 1 miliard de dolari într-un proces intentat în Liban, țara sa natală și cea în care se ascunde la rândul său de justiția niponă.

În solicitarea sa, Ghosn acuză Nissan, dar și alte 12 persoane din companie de infracțiuni care includ defăimarea, calomnia și fabricarea de probe.

Fostul șef al companiilor Nissan, Renault, dar și al alianței dintre cele două companii pretinde 588 de milioane de dolari în compensații și costuri aferente scandalului generat de arestarea sa, precum și 500 de milioane de dolari ca măsură punitivă. De asemenea, el notează că acționarii Nissan au suferit pierderi majore după ce compania și-a irosit avantajul de a se afla în avangarda electrificării vehiculelor.

Conform Bloomberg, procesul este îndreptat, de asemenea, împotriva a cel puțin 12 persoane care îi includ pe Hari Nada – un angajat Nissan văzut ca unul dintre instigatorii-cheie ai complotului de a-l înlătura pe Ghosn de la conducere, Hidetoshi Imazu și Hitoshi Kawaguchi – doi manageri Nissan cu implicare în acțiunile Nissan împotriva sa, Toshiaki Onuma – manager care, împreună cu Nada, a fost de acord să coopereze cu procurorii japonezi pentru a evita urmărirea penală, Masakazu Toyoda și Motoo Nagai – doi membri ai consiliului de supraveghere Nissan.

Un reprezentant Nissan a declarat pentru Reuters că firma sa nu a primit încă documente care să ateste intentarea unui proces și nici nu este la curent cu așa ceva. Prin urmare nu poate comenta afirmațiile lui Carlos Ghosn.

Cu toate acestea, procuratura libaneză a stabilit o audiere pentru septembrie, iar autoritățile statului pot solicita cooperarea omologilor japonezi pentru a investiga acuzațiile lui Ghosn. Nu este însă clar dacă sistemul judiciar al Japoniei, despre care Ghosn a declarat că este „corup” și „încalcă principii de bază ale umanității”, ar fi dispus să coopereze cu autoritățile din Liban, țară care nu își extrădează cetățenii.

Carlos Ghosn, cândva un lider respectat și temut al industriei auto globale, a fost arestat în Japonia la sfârșitul anului 2018 fiind acuzat de fraude. El a negat acuzațiile și a menționat că detenția sa face parte dintr-un complot al directorilor Nissan de a bloca fuziunea cu partenerul de alianță Renault.

După ce a fost arestat, detenția lui Ghosn a fost prelungită de patru ori până ce fostul lider Nissan a reușit să evadeze și să fugă în Liban în urma unei operațiuni spectaculoase ale căror detalii nu sunt cunoscute în totalitate nici în prezent.

Ulterior, în 2020, o comisie ONU a constatat că detenția lui Ghosn într-o închisoare japoneză pentru mai mult de 100 de zile nu era nici necesară, nici rezonabilă și i-a încălcat drepturile. Decizia de a-i prelungi de patru ori mandatul de arestare pentru a-i prelungi detenția a fost „principial nedreaptă”, potrivit grupului de lucru pentru detenția arbitrară al Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite. Aceeași entitate afirmă că planul lui Ghosn de a aduce Nissan, Renault și Mitsubishi Motors într-o mare alianță cu Fiat Chrysler a dat naștere unor reacții adverse ale conducerii japoneze a companiei japoneze.

– Carlos Ghosn pierde o bătălie de 5 mil. euro cu Nissan și Mitsubishi
– Carlos Ghosn, noi detalii privind evadarea și relația cu Nissan

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top