Chery va asambla mașini la fosta uzină Nissan din Spania

Ebro EV Motors Geely Spania 2

Grupul chinez Chery, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara.

Prima unitate de producție din Europa a chinezilor de la Chery va demara asamblarea de vehicule încă din acest an, însă nu există încă informații clare despre modelele care vor ieși de pe linia de asamblare.

Aflați în negocieri și cu statul de la Roma pentru a produce mașini în Italia, oficialii Chery par să fi ales propunerea venită din Spania, de la compania EV Motors, încă din 2023. De altfel, spaniolii vor asambla și ei, la aceeași uzină, modele electrice sub marca Ebro.

Istoria uzinei Nissan de lângă Barcelona este una tumultuoasă. În 2021, oficialii japonezi au anunțat oprirea vânzărilor modelului Navara în Europa și închiderea acestei unități de producție.

Imediat după anunțul celor de la Nissan, autoritățile spaniole au demarat un proces de atragere a unui nou investitor care să preia uzina salvând astfel locurile de muncă a circa 1.600 de angajați. Deși au existat negocieri cu mai multe companii cunoscute, uzina a ajuns în posesia unui grup de companii compus din producătorul de motociclete Silence și companiile locale de inginerie QEV și EV Motors.

Acest grup de firme, deși avea în plan dezvoltarea de vehicule electrice cu două și patru roți, a renunțat la proiecte lăsând uzina în posesia singurei firme care a reușit să prezinte un produs final – EV Motors.

Imediat după ce au intrat în posesia întregii uzine, conștienți că nu o pot susține financiar, oficialii EV Motors au căutat parteneri și fonduri. Astfel, după ce au obținut, în 2023, o finanțare de 20 de milioane de euro de la companii iberice, noii proprietari ai uzinei au demarat negocieri cu Chery.

În luna octombrie a anului trecut, Pedro Calef, CEO al EV Motors, declara că „odată finalizată prima fază de finanțare, compania se concentrează pe încheierea acordurilor cu compania auto Chery, cu care are negocieri foarte avansate pentru producția de vehicule”.

Ca urmare, parteneriatul cu chinezii de la Chery a fost semnat dând naștere astfel un join-venture care va produce vehicule la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona încă de la finalul acestui an. Pe lângă modelele pe care grupul asiatic va decide să le asambleze în Spania, EV Motors va asambla în aceeași uzină, inițial, un pick-up electric propriu și, ulterior, un van. Ambele sub marca Ebro.

Marca spaniolă Ebro are o istorie bogată care a început în 1954 prin asamblarea unor vehicule având la bază modele Ford. După ce a asamblat modele sub licența Alfa Romeo, Perkins sau Aisa, în anii 1960, Ebro primește o infuzie de capital de la Nissan, grup nipon care ajunge în 1981 să dețină 55% dintre acțiunile uzinei de lângă Barcelona. În 1985, Nissan cumpără în totalitate atât uzina cât și drepturile asupra mărcilor Ebro și Motor Iberica.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top