Germania și Rusia, lideri europeni ai industriei auto

Volkswagen uzina Romania Germania uzina auto

Un raport dat publicității de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că în Europa sunt în prezent 290 de uzine care asamblează vehicule și motoare, cele mai multe în Germania.

Conform datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), continentul european găzduiește 290 de uzine care produc și asamblează autoturisme, vehicule comerciale, autobuze și motoare. Dintre acestea 185 se află în Uniunea Europeană.

Din totalul uzinelor din Europa 135 sunt destinate autoturismelor, 37 produc vehicule comerciale ușoare, 54 camioane, 58 autobuze și 71 motoare.

Liderul absolut al industriei auto europene rămâne Germania, stat care deține nu mai puțin de 41 de uzine auto. 23 dintre acestea produc autoturisme, 13 motoare, 4 vehicule comerciale ușoare (LCV), 3 camioane și alte 3 autobuze.

Pe locul secund în acest clasament se află Rusia, stat care are 34 de uzine, iar pe trei se află la egalitate Franța și Marea Britanie cu câte 30. În top 10 se mai află, în ordine, Italia (22 uzine), Turcia (17 uzine), Spania și Polonia (16 uzine), Olanda (10 uzine), Cehia și Suedia (8 uzine).

România deține, conform ACEA, 3 uzine, una deținută de Renault, la Mioveni, una a Ford la Craiova și cea de-a treia la Brașov unde, măcar în teorie, sunt produse camioane. Raportul nu ia în calcul compania ATP din Baia Mare care asamblează camioane și, mai nou, chiar autobuze electrice.

Statele incluiuse de ACEA în acest raport sunt cele 27 ale Uniunii Europene, membrii EFTA, Marea Britanie, Belarus, Kazahstan, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Germania, uzine multe, producție pe măsură

Un alt raport, al Organizației Mondiale a Producătorilor de Autovehicule (OICA) de această dată, arată că Germania rămâne și cel mai mare producător european din punct de vedere al numărului de unități asamblate. Cea mai puternică economie de pe continent a asamblat anul trecut 3,8 milioane de vehicule.

Pe locul secund în Europa se află Spania (2,3 mil. unități), urmată de Rusia (1,5 mil. unități), Franța (1,3 mil. unități), Turcia (1,3 mil. unități), Cehia (1,2 mil. unități), Marea Britanie (0,99 mil. unități), Slovacia (0,98 mil. unități), Italia (0,78 mil. unități) și Polonia (0,45 mil. unități).

Conform OICA, România se află pe locul 11 cu 0,43 milioane de vehicule asamblate în 2020.

– Piața auto din România mai reprezintă doar 0,73% din totalul autoturismelor înmatriculate în Europa
– ACEA avertizează: România are doar 0,2% din total stațiilor de încărcare pentru mașini electrice

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top