Germanii de la ZF au prezentat un nou sistem de frânare electromagnetic

ZF Dry Brake-by-Wire System sistem frânare electromagnetic

Grupul german ZF, cu activități și în România, a prezentat la Shanghai primul său sistem de frânare complet electromagnetic acționat de motoare electrice.

În cadrul Next Generation Mobility Day din Shanghai, grupul ZF a prezentat pentru prima dată un nou sistem de frânare complet electromagnetic. Forța de frânare este generată, la fiecare roată, de un motor electric. Sistemul nu utilizează lichid de frână.

„Sistemul nostru de frânare complet electric este un adaos semnificativ la portofoliul de echipamente de șasiu în rețea. Cu astfel de sisteme «by-wire», deschidem ușa către o nouă eră a controlului vehiculelor”, a declarat Holger Klein, CEO al ZF Group.

Oficialul a adăugat că acest lucru este valabil mai ales în cazul vehiculelor definite prin software și conduse electric, unde acest tip de sistem de frânare are și mai multe avantaje și deschide o nouă libertate în proiectare și dezvoltare.

Într-un așa-numit sistem de frânare „uscat”, lichidul de frână nu mai este necesar. Presiunea de frânare nu mai este, așadar, generată de presiunea fluidelor din sistemul hidraulic, ci de motoarele electrice. Semnalele de frânare de la pedală la motorul electric sunt transmise, de asemenea, exclusiv electric, motiv pentru care se folosește termenul „dry brake-by-wire”.

În comparație cu sistemele de frânare convenționale, noul sistem „brake by-wire”, cum ar fi Integrated Brake Control (IBC), permite distanțe de frânare mai scurte, o mai bună recuperare a energiei de frânare și costuri mai mici de întreținere.

În timpul frânării automate de urgență, distanța de frânare la o viteză de 100 km/h poate fi cu până la nouă metri mai mică decât în cazul sistemelor de frânare convenționale. În plus, mașinile electrice pot avea cu până la 17% mai multă autonomie prin recuperarea chiar mai bună a energiei de frânare.

În mod special, cu sistemele „dry brake by-wire”, cuplurile de rezistență reziduale care apar la sistemele de frânare convenționale, datorită contactului minim între plăcuțele de frână și discurile de frână, pot fi reduse la aproape zero. Acest lucru care ca rezultat și mai puține emisii de particule ca urmare a uzurii frânei. Această rezistență mai scăzută în timpul conducerii economisește, de asemenea, energie și poate crește autonomia într-un vechicul electric.

Renunțarea la un sistem hidraulic înseamnă costuri semnificativ mai mici de logistică și asamblare chiar și la producția de vehicule, deoarece sistemul constă din mai puține piese. Utilizatorul are beneficii pe toată durata de viață a vehiculului, deoarece lichidul de frână nu mai trebuie schimbat, reducând cantitatea de servicii necesare în atelier.

Chiar dacă nu mai există o legătură mecanică între pedala de frână și dispozitivele de acționare a acesteia, senzația de frânare este aceeași cu cea a uneia hidraulice. Siguranța transmisiei și a prelucrării datelor, precum și a alimentării cu energie a motoarelor electrice este asigurată prin duplicarea tuturor conexiunilor și sistemelor, așa cum se întâmplă și în sistemele „by-wire” din aviație.

Producătorii de vehicule își pot combina sistemul de frânare optim, de la sistemul clasic de frânare complet hidraulic la noul sistem de frânare exclusiv electric, în funcție de cerințele lor. Sunt posibile și forme hibride cu, de exemplu, un sistem hidraulic în față și un sistem electric pe puntea din spate. În plus, ZF oferă toate componentele unui sistem de frânare dintr-o singură sursă, de la frâne pentru roți la frâne de parcare și de la hardwre la software.

Cu peste 50 de ani de experiență în dezvoltarea și producția de sisteme de frânare și cu peste trei miliarde de componente de frânare fabricate, ZF este unul dintre cei mai mari și mai renumiți furnizori la nivel mondial.

ZF Friedrichshafen este prezent în România din 2015, atunci când a preluat subsidiarele companiei americane TRW Automotive din Timișoara și Roman. În prezent, compania are la noi aproximativ 5.000 de angajați care își desfășoară activittatea în șase centre.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Car Of The Year 2024 - COTY

Car Of The Year 2024: Iată finalistele

Juriul competiței anuale internaționale Car Of The Year a anunțat finalistele ediției care va premia cea mai bună mașină a anului 2024.

Scroll to Top