Ghid COMPLET de călătorie cu maşina în Bulgaria

bulgaria

Români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria. Pot intra şi se pot deplasa în baza paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic, paşaportului temporar sau cărţii de identitate, toate aceste documente trebuind să fie însă în termenul de valabilitate.

Accesul şi circulaţia pe drumurile publice din Bulgaria se face în baza vignetei BG. Taxa de drum se plăteşte de către proprietarul sau utilizatorul autoturismului după declararea numărului de înmatriculare şi menţionarea acestuia în documentul de plată.

Conducătorul auto este obligat să lipească sticker-ul pe parbrizul autoturismului, în partea din dreapta jos, iar chitanţa şi folia cu codul de bare să le păstreze asupra sa pe toată valabilitatea vignetei.

Totodată, la solicitarea autorităţilor de control bulgare, el trebuie să prezinte, un document valabil care să probeze efectuarea plăţii taxei de drum corespondente tipului de mijloc de transport, duratei de valabilitate a vignetei BG şi a tarifului de plată în conformitate cu legislaţia bulgară în vigoare.

La data de 31 ianuarie 2017, au intrat în vigoare anumite modificări legislative referitoare la modalitatea de plată a taxei pentru utilizarea infrastructurii în Republica Bulgaria. Astfel, vehiculele care ajungeau într-un punct de trecere de frontieră pe sensul de intrare în Republica Bulgaria, îşi puteau continua călătoria numai după plata taxei de drum pentru categoria relevantă la ghişeul Agenţiei Vămilor bulgare situat în punctul de trecere respectiv.

În punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, pe sensul de mers dinspre România către Bulgaria, taxa de drum se plăteşte la ghişeele Agenţiei Vămilor bulgare, situate la aproximativ 100 de metri după locul unde se efectuează controlul paşapoartelor. Faptul că Agenţia Vămilor din Bulgaria a dat în funcţiune un singur ghişeu pentru autoturisme şi două ghişee pentru automarfare a generat creşterean timpilor de aşteptare.

În prezent, obligaţia ca taxa de drum să fie plătită la intrarea în Bulgaria la ghişeul Agenţiei Vămilor bulgare este în vigoare DOAR pentru automarfare. În cazul autoturismelor, autorităţile bulgare au înţeles să amâne aplicarea cu stricteţe a modificărilor legislative până la apariţia normelor metodologice de aplicare a acestora, astfel că utilizatorii unor astfel de vehicule îşi pot procura vigneta BG fie în punctul de trecere a frontierei, fie de la benzinării sau de la oficiile poştale. În schimb, în conformitate cu aceleaşi noi reglementări intrate în vigoare la 31 ianuarie 2017, un vehicul care soseşte la punctul de trecere a frontierei cu scopul de a părăsi teritoriul bulgar şi care nu deţine un document valabil privind plata taxei de drum pentru perioada relevantă şi categoria vehiculului, va putea ieşi din Bulgaria numai după plata unei taxe compensatorii, la ghişeele Agenţiei Vămilor deschise în punctul de trecere a frontierei respectiv.

DE ŞTIUT. Pentru mijloacele de transport din categoria a 3-a, în care sunt incluse şi autoturismele, NU se eliberează vigneta BG pentru o singură zi.

 

Citeşte continuarea pe www.floteauto.ro

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top