Go4two, prima mașină electrică 100% românească

Go4two este numele primei masini electrice conceputa 100% în Romania. Macheta vehiculului electric low-cost a fost prezentata la Cluj, pretul modelului de serie fiind estimat la 5.000 euro.

Proiectul a fost dezvoltat de o firmă IT belgiana cu sediul la Cluj-Napoca, in colaborare cu Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN). „Masina va avea trei roti si va fi propulsata de un motor electric, iar incarcarea se face cu baterii litiu-ion. Vom avea doua versiuni ale masinii, prima care va avea o viteza maxima de 45 km/h si sa fie folosita doar in oras, si cealalta care va atinge 80 km/h”, a declarat Stefan Breban, unul dintre inginerii de la UTCN.

„Vehiculul este gandit astfel incat sa asigure deplasarea din punctul A in punctul B. Costul unei astfel de masini este de circa 5.000 de euro. Chiar daca este o masina ieftina, ne-am gandit si la masurile de siguranta. Speram sa avem prototipul 1 al masinii functional pana la sfarsitul anului”, a adaugat Breban.

go4two

Henri Jonckheere, directorul firmei belgiene care a inițiat proiectul, speră ca Go4two să fie produs la uzinele Dacia din Pitești. Da, ati citit bine. Celebra masina de 5.000 euro Made in Romania, promisă de Dacia in 2005 (Logan a costat in final 5700 euro), poate deveni realitate dupa mai bine de un deceniu daca planurile UTCN se vor materializa in urmatorii ani.

„Este o masina pentru doua persoane care va putea fi parcata si perpendicular, va avea o autonomie de 100 de kilometri, iar cu o baterie suplimentara autonomia va creste la 200 de kilometri. Vom construi, la inceput, 10 prototipuri pentru omologare si credem ca in primavara anului viitor vom putea incepe productia de serie la Pitesti, la fabrica Dacia, care are tehnologia necesara de productie”, a spus Jonckheere.

Via 0-100.ro

 

Adaugati comentariu