Gordon Murray, Motiv autonom pentru „Move 2020”

Gordon Murray, Motiv autonom

Gordon Murray Design a prezentat modelul autonom Motiv la Londra, în cadrul show-ului „Move 2020”. Compania cunoscutului designer al modelelor McLaren F1 și T.50 conduce un consorțiu britanic format alături de partenerii Delta Motorsport și itMoves.

Vehiculul autonom corespunde categoriei „bubble car”. Aceasta a devenit faimoasă datorită unor modele clasice precum BMW Isetta. Sau moderne – precum prototipul autonom de la Google, Firefly. Totuși, compania fondată de Murray (fost director tehnic la Brabham și McLaren Racing) în 2005 speră ca Motiv să ajungă rapid în producția de serie.

O nouă idee MaaS

Murray a imaginat Motiv drept o platformă autonomă, complet electric și extrem de accesibilă. Proiectul se înscrie în linia de gândire anterioară a lui Murray. Acesta este autor al unor vehicule inedite precum Yamaha Motiv.e sau automobilele T.25 / Shell Project M. Gordon Murray Design propune Motiv drept un cvadriciclu cu un singur loc. Va fi dedicat exclusiv serviciilor de ride-hailing sau de livrări comerciale.

„Motiv are potențialul de a transforma mobilitate viitorului,” explică profesorul Murray. „Cea mai bună metodă de a face orice vehicul viabil din punct de vedere comercial și eficient în materie de costuri este să-l creezi cât mai ușor – păstrând totodată cel mai înalt nivel de siguranță. Am utilizat tehnologiile proprii iStream pentru a dezvolta o structură a caroseriei ultra-ușoară și am creat un vehicul compact, rafinat, sigur, și versatil. Însă în același timp este capabil să livreze o autonomie substanțială.”

GMD a dezvoltat vehiculul prin procedurile „iStream Superlight” – astfel încât chiar și singura portieră „gullwing” a fost realizată din materiale compozite. Masa la gol – fără baterii – este de doar 450 kg. Dimensiunile sunt și ele minione: 2537 mm lungime, 1310 mm lățime și 1628 înălțime.

Gordon Murray, Motiv autonom

Platforma poate fi adaptată și pentru cargo – volumul utilizabil fiind de 1100 litri. Murray a dotat Motiv cu un motor electric de doar 20 kW, precum și cu acumulatori de 17,3 kWh. Suficient totuși pentru o autonomie de 100 km și o viteză maximă de 65 km/h. Are inclusiv sistem de reîncărcare rapidă CCS – de la 20 la 80% în 40 de minute.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top