Grădinița de SUV-uri

Hyundai Kona

Segmentul SUV-urilor de clasă mică, foarte populat deja cu nu mai puțin de 17 modele, se va extinde cu încă cinci în următoarele 18 luni. Noutățile vin de la Hyundai-Kia și VW-Seat-Skoda.

Cei mari nu se grăbesc niciodată pentru că se bazează pe forțele și imaginea lor. După ce francezii s-au impus în acest segment cu Renault Captur, Peugeot 2008 și Dacia Duster (locurile 1,2 și 4 la vânzări în Europa) între care s-a înfiltrat Opel Mokka, numărul 1 și 5 mondial, grupul VW și Hyundai-Kia, au decis să intre în acest segment cu toate mărcile lor în următoarele 18 luni.

Hyundai Kona
Hyundai are în catalog un mic SUV, numit Creta, cunoscut și sub numele de ix25, lansat în 2015, dar acesta nu este oferit în Europa (este disponibil totuși în Rep. Moldova și în alte țări emergente în afara Europei). Dar modelul destinat Europei va fi total diferit și există indicii că acesta ar putea fi oferit și pe piața SUA, urmând a fi construit pe platforma actualului i20. În acest sens, modelul dezvoltat în Germania va avea un tren de rulare mai ferm, adaptat pieței europene. Utilizând platforma lui i20, viitorul SUV Hyundai, care se va numi Kona, va beneficia de modernul motor turbo în trei cilindri 1.0 T-GDI/100 CP, dar și de economicul diesel de 1.4 litri și 90 CP, ambele de la i20. Foarte probabil, versiunea de bază va fi echipată cu motorul aspirat de 1,2 litri și 84 CP preluat tot de la i20. Ca și multe alte modele rivale din segment, SUV-ul lui Hyundai nu va avea tracțiune integrală. Față de i20, va fi cu circa 20 cm mai mare, urmând a avea o lungime de circa 4,25 metri.

Kia Stonic
Conform tendinței actuale, din informațiile noastre, monovolumul ix20 nu va mai avea un succesor, locul său urmând a fi luat de noul SUV. Pe aceeași bază cu Hyundai, și Kia va oferi un model paralel. Acesta va împrumuta designul de la conceptul Kia Niro prezentat în 2013. Însă nu trebuie confundat cu crossoverul hibrid Kia Niro (va exista și în versiune Plug-In și complet electrică în locul lui Soul electric), noul SUV de clasă mică de la Kia urmând să se numească Stonic. Nu se știe încă care va fi soarta lui Soul pe termen lung pentru că cele două modele sunt destul de apropiate.
Ambele SUV-uri Kia și Hyundai vor fi prezentate în octombrie respectiv noiembrie 2017 și se vor comercializa la începutul lui 2018.

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top