Guvernul facilitează intrarea instituţiilor publice în programul „Rabla Plus”

Guvernul se pregăteşte să adopte un act normativ pentru a permite mai uşor autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, să achiziţioneze vehicule prietenoase cu mediul prin Programul "Rabla Plus".

Astfel, valoarea maximă va urca la 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare autoturism ecologic nou, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită în prezent, se arată într-un proiect de Ordonanţă, publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului.

La ora actuală, prin efectul Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001, plafonul pentru achiziţia autoturismelor „verzi”de către autorităţile şi instituţiile publice este reprezentat de contravaloarea în lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.

„Raţiunea socială care stă la baza modificării include componenta de mediu, în contextul în care poluarea determinată de emisiile provenite de la autovehicule este într-o constantă creştere, iar responsabilităţile cu privire la schimbările climatice necesită o abordare clară în sensul diminuării efectelor poluării. Scopul completării actului normativ este acela de a stimula achiziţionarea de către autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul finanţare şi subordonare, a vehiculelor noi în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanţat din Fondul pentru mediu. Introducerea pragului de 35.000 euro, inclusiv TVA, pentru autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare va avea impact pozitiv asupra mediului, în sensul că va stimula reînnoirea parcului auto cu vehicule electrice şi hibrid plug-in”, se menţionează în Nota de fundamentare a actului normativ supus dezbaterii publice.

 

Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro

Adaugati comentariu