Test drive drive Honda Civic Sedan 1.8 i-VTEC 142 CP AT

Honda Civic Sedan 1.8 i-VTEC

Dacă hatch-ul este vedeta familiei Civic, sedan-ul adoptă un rol mai echilibrat, dar este la fel de bine pregătit pentru confruntările din clasă.

  • Echipare standard foarte generoasa
  • interior desenat placut si de calitate
  • Ansamblu motor/transmisie modest ca performante
  • portbagaj mai mic decat versiunea hatchback

Prima întâlnire cu noul sedan Honda Civic te lasă fără replică. Și asta deoarece după apariția noului hatch te-ai fi așteptat la orice, dar parcă nu la un model atât de cuminte. Comparativ cu fratele său rebel, pe care te aștepți să-l vezi parcat la scara blocului unui tânăr cu multe activități creative, sedan-ul pare că s-ar potrivi mai ales în fața casei unei familii clasice, cu nimic ieșită din tipare. Design-ul noului model este curat, dar parcă o doză mai mare de spectaculozitate n-ar fi stricat, în special dacă ne gândim la predecesorul său.

Interiorul beneficiază de o arhitectură inspirată de hatch, dar nu la fel de evident orientată în jurul șoferului. Materialele sunt de bună calitate, chiar dacă plasticul folosit este ceva mai dur. Senzația pe care acestea o oferă este de durabilitate și de robustețe, apreciabile în cazul unui model de familie.

Volanul contrastează la acest capitol, dimensiunea redusă și ergonomicitatea amintind de caracterul sportiv al mărcii nipone. Un aspect bizar în cazul noului sedan este cel legat de capacitatea portbagajului. Deși ar fi fost normal să beneficieze de un spațiu de depozitare suplimentar, volumul este mai mic decât în cazul versiunii de caroserie în cinci uși (-35 l).

Ținuta de drum este bună, respectând tradiția Civic. Trenul de rulare este reglat excelent pentru a oferi un confort cât mai bun, dar a lăsa totodată loc pentru ușoare excese dinamice din partea șoferului. Motorizarea poate trece cu brio drept un clasic în viață, apartenența ei la tagma aspiratelor cu cilindree medie fiind o declarație curajoasă din partea celor de la Honda, în vremuri în care dacă nu-ți scrie turbo pe mașină, riști să fii privit cu suspiciune în lumea auto.

Transmisia automată își demonstrează utilitatea în oraș, în timpul clasicelor aglomerații, dar știrbește din plăcerea condusului ceva mai alert, în limitele unei motorizări de 142 CP echipate cu o cutie de viteze manuală. Până la urmă, să mergi pe mâna sedan-ului se dovedește a fi o chestiune de gust și mai puțin de utilitate.

Date tehnice: Honda
Civic
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.8 VTEC
Nr. usi/locuri 4/5
Masa proprie/totala [kg] 1213/1700
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4545/1755/1435
Ampatament
Volum portbagaj [l] 440 ()
Motor si transmisie
Tip motor 1.8 VTEC
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1799
Sistem alimentare injectie directa
Putere max. [kW(CP)/rpm] 105(142)/6500
Cuplu max. [Nm/rpm] 174/4300
Cutie de viteze Automata/5
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 200
0-100 km/h [s] 10.7
Consum urban/extra/mixt 9.2/5.1/6.6
Emisii CO2 [g/km] 153