Hyundai i20 – Arici la buzunar

Alege un Hyundai i20 facelift cu motorizarea diesel de 1,1 litri şi 75 CP şi o să uiţi cum mai arată „pompa neagră”.

Citeam un studiu, nu demult, în care se preciza că printre cele mai importante criterii în alegerea mașinii se află consumul de carburant – mai exact se poziţionează pe locul al doilea, după preţ.

Dacă ar fi să cumpărăm o mașină din clasa mică pe baza acestui criteriu, Hyundai i20 echipat cu motorizarea diesel de 1,1 litri și 75 CP este printre favorite. Sunt multe mașini care, pe hârtie, se laudă cu un consum foarte mic de carburant, dar dezamăgesc la “proba la pompă”.

Cu siguranţă i20 diesel nu poate fi încadrat în această categorie și afirm asta după 4 zile la volanul acestui model și un stil de condus nu tocmai pacifist. Deși discutăm despre o capacitate cilindrică de doar 1.120 cmc și trei cilindri la purtător, acest motor impresionează și prin rafinament sau elasticitate. Primele trepte de viteză sunt etajate mai lung, iar pentru a obţine un demaraj care să nu-ţi dea emoţii este necesar ca acul turometrului să zăbovească mai sus de 2.500 rpm.

Cuplul de 175 Nm este promis încă de la 1.750 rpm, valoare care salvează situaţia mai ales în oraș, când plecările sunt foarte dese.

3
În traficul din București, consumul înregistrat a fost puţin peste 5 litri pentru 100 km, în timp ce la drum întins am reușit, o bună perioadă, chiar și sub 3 l/100 km. Această ultimă valoare se poate atinge și graţie treptei a șasea de viteză, etajată lung.

Hyundai i20 – Arici la buzunar

Dinamica ajută și ea la înregistrarea unui consum redus de carburant, suspensia și direcţia fiind setate pentru confort, limitând orice pornire sportivă. Reversul medaliei îl constituie demarajul 0-100 km/h, care are loc în puţin peste 15 secunde.

Lista oficială de preţuri nu îl ajută foarte mult, i20 1.1 CRDi având un preţ de achiziţie situat la 14.227 euro (TVA inclus), deși în showroom-uri acesta se comercializează pentru suma de 11.499 euro (TVA inclus). Bineînţeles, reducerea nu înseamă că se renunţă la lista bogată de dotări cu care i20 vine standard și nici la nivelul de siguranţă de 5 stele, care include printre altele ABS+EBD, TCS+ESP, airbag-uri faţă, airbag-uri laterale și airbag-uri cortină, plus blocarea automată a portierelor în mers.2

Adaugati comentariu