IEA: Mașinile electrice cu dimensiuni mici, prețuri egale cu cele termice în doar doi ani

Volvo Cars XC40 Recharge - autoexpert.ro mașini electrice hibride

Un raport al International Energy Agency (IEA) menționează că prețurile mașinilor electrice mici vor ajunge la paritate cu cele ale modelelor termice până în 2025.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) susține că așteptările specialiștilor instituției sunt ca până la jumătatea anilor 2020 prețurile modelelor de mașini electrice cu dimensiuni reduse vândute în Europa și America de Nord să scadă până la paritate cu cele ale mașinilor similare cu motoare cu ardere internă.

În același timp, instituția consideră că vânzările de vehicule electrice la nivel global sunt de așteptat să crească cu 35% în 2023, până la 14 milioane. Astfel, ele vor reprezenta circa 18% din piața de autoturisme, în creștere de la doar 4% în 2020.

„Așteptările noastre actuale arată că putem vedea o paritate a prețurilor pentru mașinile electrice mici și mijlocii vândute în America de Nord și pe piețele europene undeva la mijlocul anilor 2020”, a declarat Timar Guel, reprezentantul IEA.

În opinia oficialului, în cazul mașinilor mai mari – cum ar fi SUV-urile și pickup-urile – este posibil ca paritatea de cumpărare să vină mai târziu, probabil în anii 2030.

China ocupă un loc proeminent în perspectivele anuale ale IEA privind vehiculele  cu baterie, reprezentând jumătate din vehiculele electrificate de pe drumuri la nivel mondial, inclusiv mașini complet electrice și hibride plug-in, și 60% din vânzările de vehicule electrice anul trecut au avut loc acolo.

În acest context, directorul executiv al IEA, Fatih Birol, consideră că tranziția către mașinile cu baterie va duce la o scădere a cererii de petrol cu cinci milioane de barili pe zi până în 2030.

– Ce se va întâmpla cu prețurile mașinilor electrice în anii următori?

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top