Advertisement

În ce condiții va fi returnată taxa de poluare – taxa de prima inmatriculare

Taxa de poluare sau taxa de prima inmatriculare va fi returnată doar prin hotărâri judecătorești, după aplicarea unei dobânzi fiscale, se arată în verdictul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronunțate în dosarul nr. 9/ 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit ca dobanda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare și taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătorești, este dobânda fiscală prevăzută de dispozițiile art. 124 alin. (1) și alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu dispozițiile art. 120 alin. (7) din acelasi act normativ”.

Dobânda va fi calculată de la data achitării taxei de poluare – primă înmatriculare, anunță Avocatul Poporului, la inițiativa căruia a fost formulat recursul în interesul legii privind discrepanțele majore dintre verdictele date de diversele instanțe de judecată asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

„Avocatul Poporului a opinat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plății sumelor încasate de administrațiile finanțelor publice din țară. Această opinie a fost justificată de faptul că, începând de la această dată, iar nu de la o altă dată ulterioară, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză,” scriu colegii de la Ziare.com.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top