Închiderea centralizată

Unele modele de autovehicule au închidere centralizată a uşilor din telecomandă – un sistem practic, dar care trebuie cunoscut.

Mod de funcţionare 
S-au realizat iniţial două tipuri de telecomenzi: una cu infraroşii şi una prin radiofrecvenţă. Primul tip emitea un fascicol de raze infraroşii, iar cel de-al doilea utiliza  undele radio. Primul avea o utilizare mai greoaie datorită faptului că trebuia orientat fascicolul infraroşu spre receptor, iar în plin soare distanţa maximă de comandă se limita  la circa un metru. 

De aceea, acest sistem a fost înlocuit în totalitate pe maşinile noi cu cel de-al doilea tip, care nu este influenţat de spectrul solar şi poate funcţiona de la câţiva zeci de metri. În prezent teleomenzi c infraroşii se mai întâlnesc doar pemaşinile mai vechi. Amândouă sistemele erau realizate pe acelaşi principiu de funcţionare.  Sunt alcătuite dintr-un emiţător (în cheie), un receptor (aflat în maşină) şi nişte conexiuni la un sistem de relee şi motoraşe ce încuie şi descuie uşile (şi, uneori, portbagajul). 

Cheia transmite un semnal codat către receptor, care îl compară cu propriul său cod. Telecomenzile radio folosesc şi un un cod săritor, ceea ce înseamnă că după o încuiere sau o descuiere emiţătorul şi receptorul trec la următorul cod preprogramat. Existând milioane de combinaţii sistemul nu va utiliza de două ori la rând acelaşi cod. Astfel dispare riscul de a fi depistat codul de hoţi cu un aparat de copiere a codurilor, numit şi „graber”, risc ce există în cazul vehiculelor ce folosesc o telecomandă radio cu cod  fix.   

E bine de ştiut 
Când bateriile din telecomandă se descarcă trebuie înlocuite cu altele noi. Este bine să schimbaţi bateria telecomenzii după cel mult 2 ani. Când bateria începe să se epuizeze, veţiobserva că trebuie să vă apropiaţi din ce în ce mai mult de maşină pentru a comanda uşile. Începând din acest moment sfârşitul poate fi brusc. Aceasta este „pana” cel mai des întâlnită la funcţionarea telecomenzii şi este primul lucru ce trebuie verificat. 

Întotdeauna trebuie să luaţi cheile cu dumneavoastră când ieşiţi din maşină sau cînd lăsaţi o uşă sau un geam deschise. O uşă trântită se poate bloca şi cheia va rămâne în interior. Un astfl de necaz i s-a întâmplat unui prieten pe când era într-o excursie în Franţa şi a trebuit să sune acasă în România şi să aştepte să i se trimită al doilea rând de chei ca s-o poată descuia.

[_newpage_]

Ţineţi cheile şi telecomanda departe de orice sursă de câmp electromagnetic (televizor, calculator, difuzoare, telefon mobil) deoarece câmpul electromagnetic emis de aceste aparate poate perturba frecvenţele din circuitul electronic din cheie. 

Evitaţi să lăsaţi cheile într-un mediu umed (bucătărie sau toaletă, de exemplu) deoarece conţin circuite electrice foarte sensibile la umezeală. Ca să nu mai amintim că dacă sunt uitate în vreun buzunar şi ajung în maşina de spălat, acest fapt le poate deteriora complet. Dacă le scăpaţi din mână pe asfalt, pe ciment sau pe faianţa din casă există multe şanse să se deterioreze iremediabil circuitele electronice.

Şi apăsarea din greşeală a butoanelor telecomenzii (în timp ce se află în buzunar de exemplu), când se află în raza de acţiune din apropierea maşinii, poate duce la descuierea involuntară a uşilor. Dacă le apăsaţi accidental la o distanţă din afara razei de acţiune a telecomenzii, există riscul apariţieiunei desincronizări între receptorul de pe maşină  şi cheie. 

În cazul unei telecomenzi având cod săritor, codul emiţătorului nu va mai fi pe aceeaşi lungime de undă cu cel al receptorului. Pentru unele mărci, pentru acţiunea de resincronizare, doar două apăsări în raza de acţiune sunt suficiente pentru a repara defecţiunea, însă pentru alte mărci, reiniţializarea nu este posibilă şi trebuie făcută într-un  service al mărcii , ceea ce va necesita cheltuieli importante. 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top