Înlocuirea filtrelor

Filtrele pot fi înlocuite cu uşurinţă de fiecare automobilist care posedă câteva cunoştinţe tehnice.

Filtrele de ulei sunt capsulate şi se înlocuiesc în totalitate. La înlocuirea filtrului de ulei puteţi să vă întâlniţi cu o problemă deosebită: filtrul s-a înţepenit şi nu poate fi deşurubat cu mâna. Iar spaţiul redus din jurul acestuia nu permite manevrele cu scule ajutătoare.

Există însă o cheie specială pentru filtrul de ulei care se poate achiziţiona din orice magazin auto la preţ modic. În lipsa acesteia puteţi să utilizaţi, cu rezultate bune, o simplă curea pe care o înfăşuraţi în jurul corpului filtrului şi trageţi de ea în sensul deşurubării.

Montarea se face simplu înşurubându-l cu mâna până la refuz. Multe firme, în cazul cumpărării uleiului de motor şi a filtrului de la magazinul lor, asigură înlocuirea uleiului şi a filtrului în mod gratuit.

Filtrul de aer
La filtrul de aer se înlocuieşte doar elementul filtrant. Se desface capacul carcasei, se scoate elementul filtrant vechi şi se introduce unul nou. Nu sunt probleme deosebite. Operaţia de înlocuire se poate face în garajul propriu sau la un atelier service, la alegere. Filtrul de aer se înlocuieşte în mod normal la circa 10.000 km, dar, în condiţii de rulaj în atmosferă cu mult praf, mai devreme.

Filtrele de combustibil
Majoritatea filtrelor de combustibil, mai ales cele de pe autoturisme, sunt capsulate şi se înlocuiesc în totalitate. Deşi această operaţiune se poate face cu uşurinţă de către dvs., este bine s-o faceţi la un service.

Trebuie să aveţi în vedere ca după fixarea racordurilor de cauciuc să strângeţi suficient colierele de prindere pentru a asigura etanşarea corespunzătoare a instalației de alimentare. Existau şi filtre de combustibil, de benzină sau motorină, la care se putea înlocui doar elementul filtrant, iar altele care necesitau numai demontarea sitelor de filtrare şi curăţarea lor.

Pe automobilele din ultimii ani de fabicaţie filtrele de benzină sunt montate direct în rezervoarele de combustibil ceea ce face mult mai complicată înlocuirea lor, chiar şi la atelierele service.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top