ITP anual obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani!

ITP

Mașinile mai vechi de 12 ani vor fi obligate să efectueze anual Inspecția Tehnică Periodică, începând cu 2018. Măsura nu vizează însă, mașinile cu ITP-ul valabil. Regulile se schimbă și în privința mașinilor noi, care vor face primul ITP după 3 ani de la data fabricației.

Proiectul de lege care prevede modificarea regulamentului referitor la Inspecția Tehnică Periodică a fost aprobat de Camera Deputaților. Peste 3 milioane de mașini, adică 60% din parcul auto din țara noastră, este direct vizat de măsura care are ca scop creșterea siguranței rutiere.

Regulamentul privind efectuarea ITP-ului arată astfel:

  • Mașinile mai vechi de 12 ani vor efectua anual Inspecția Tehnică Periodică
  • Mașinile noi vor fi supuse Inspecției Technice Periodice la trei ani de la data fabricației
  • Mașinile cu o vârstă cuprinsă între 3 și 12 ani vor efectua ITP-ul o dată la 2 ani, ca și până acum.

Conform unui studiu efectuat de Registrul Auto Român, rulajul mediu anual înregistrat de o mașină din România este de 14.000 de kilometri. Eliminarea timbrului de mediu a adus în țara noastră tot mai multe vehicule vechi cu stări tehnice îndoielnice.

RAR încasează 17 lei pentru fiecare Inspecție Technică Periodică desfășurată în service-urile autorizate. Măsura va aduce astfel anual, peste 50 de milioane de lei (11 milioane de euro) în conturile RAR.

Adaugati comentariu