Iveco va comercializa vehiculele electrice și cu hidrogen sub marca proprie

Iveco FCEV - Nikola

Producătorul de vehicule comerciale Iveco a anunțat că va produce și va comercializa vehicule electrice cu baterii (BEV) și vehicule electrice cu pile de combustie alimentate cu hidrogen (FCEV) sub marca proprie.

Conform oficialilor Iveco, producătorul de vehicule comerciale va produce și comercializa mașinile BEV și FCEV sub marca proprie ca urmare a achiziționării totale și exclusive a companiei joint-venture dezvoltate alături de Nikola Corporation în Ulm, Germania.

Camioanele cu baterii (BEV) și cele electrice cu pile de combustie alimentate cu hidrogen (FCEV) sunt echipate cu o axă electrică produsă de FPT Industrial, compania soră din cadrul Iveco Group, producătoare a componentelor grupului motopropulsor. În plus, bateriile sunt furnizate de Proterra, iar tehnologia pilelor de combustie și a altor componente cheie, de către Bosch.

Conceptul noilor vehicule pur electrice are la bază platforma Iveco S-WAY, cu un design special creat pentru a susține atât tehnologia cu pile de combustie, cât și pe cea electrică.

Camioanele Iveco BEV au o autonomie de până la 500 km. Ele dispun de o capacitate totală a bateriei de 738 kWh (9 pachete) și o putere de încărcare de până la 350 kW, ceea ce permite o gamă variată de aplicații regionale și chiar parcurgerea unor distanțe mai mari, cu posibilitatea de încărcare în timpul de odihnă obligatoriu. Noile produse Iveco au greutate totală autorizată de până la 44 de tone, o putere de până la 645 CP (480 kWh) și un pachet de baerii care poate fi încărcat până la 80% în 90 de minute.

Configurația autotractor 4×2 va fi prima introdusă pe piața europeană, în ultimul trimestru al anului 2023.

Camioanele cu pile de combustie alimentate cu hidrogen au o autonomie de până la 800 km. Cu un timp de realimentare rapid, de sub 20 de minute, ele sunt soluția perfectă pentru distanțele lungi, în transportul comercial greu. Vehiculul poate stoca 70 de kilograme de hidrogen la o presiune de 700 bari.

Datorită autonomiei mai mari decât cea a unui vehicul electric, camionul cu hidrogen va fi foarte util pentru transportul pe distanțe lungi cu emisii zero.

Primele unități ale camioanelor Iveco cu pile de combustie vor fi livrate în Franța, Elveția și Germania la sfârșitul anului 2023, așa cum este planificat în cadrul proiectului european H2Haul, cofinanțat de Clean Hydrogen Partnership. Acesta vizează accelerarea implementării soluțiilor pe bază de hidrogen în industria transportului comercial și facilitarea pieței camioanelor cu pile de combustie la scară largă, în următorii ani.

Ambele vehicule – BEV și FCEV – sunt produse în unitatea de producție din Ulm a Iveco Group. Vehiculele vor fi comercializate de cele 254 de puncte de vânzare și service ale Iveco din Europa.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top