Test drive – Land Rover Range Rover Sport TDV6

Land Rover Range Rover Sport TDV6

Range Rover Sport – o denumire cât o mie de cuvinte, un SUV de lux polivalent care face notă discordantă în parcare, păstrând nealterat spiritul Land Rover. Test cu 3.0 l diesel şi 245 CP!

Range Rover Sport poate fi considerat în România chintesenta mărcii Land Rover, un model cu o rezonanţă de producător. Nici nu mai este nevoie să spui Land Rover Range Rover Sport, este suficient doar să pronunţi Range şi cunoscătorii prind mesajul. Spun “cunoscătorii” deoarece Range Rover Sport nu este o maşină pentru oricine, dar este o maşină pentru orice. Acesta pare a fi atributul suprem, motivul numărul unu când eşti hotărât să-ţi cumperi un SUV de lux. Vânzările confirmă, iar prezenţa lui pe stradă certifică cifrele.

Un nou hit?

Noul Range Rover a fost aşteptat cu mare interes pe piaţa din România, modificările de ordin estetic fiind minore. Dar de ce să modifici un lucru care funcţionează, când poţi doar să-l faci şi mai puternic printr-o serie de elemente adaptate perfect blazonului? Range Rover Sport este, în momentul de faţă, cel mai rafinat model din clasa sa. Dacă la nivelul exteriorului facelift-ul poate fi remarcat de la distanţă doar când poziţiile sunt aprinse (acum lumini de zi cu led), la interior lucrurile sunt de-a dreptul din altă ligă.

Totul este nou şi bine gândit, pornind de la planşa de bord care exprimă atenţie şi calitate prin fiecare material ales, până la forma scaunelor sau, mai bine spus, a fotoliilor. Chiar dacă urci legat la ochi la volan vei recunoaşte imediat un Range Rover datorită celebrei Command Position. Nu am mai întâlnit niciodată o poziţie la volan atât de bine studiată, un sentiment de siguranţă cum numai Land Rover ştie să-l ofere. Capota imensă, stâlpi subţiri, gabarit mare şi restul participanţilor în trafic la nivelul siglei – pe scurt, experienţa la volanul unui Range! Cobor privirea în dreptul cutiei de viteze şi regăsesc acelaşi Terrain Response, dar care oferă acum în plus modul Dynamic.

Dincolo de comenzi

Un şofer care nu a mai condus un Land Rover poate fi bulversat de multitudinea de comenzi în spatele cărora se află zeci de ani de experienţă în domeniul 4×4. Anumiţi ochi privesc cu scepticism funcţionarea acestora şi după câţiva ani. Realitatea este cu totul alta, mai ales că discutăm despre un model cu facelift care, pe lângă modificările de ordin estetic, a reuşit să rezolve şi micile inconveniente pe care clienţii de Range Rover Sport le-au semnalat în decursul anilor.

Tehnic, noutatea absolută este motorizarea V6 diesel de 245 CP cuplată la o cutie de viteze automată cu 6 trepte. Aceasta înlocuieşte cu succes atât 2.7 diesel, cât şi 3.6 diesel, dar lasă loc şi unui 5.0 l benzină de 510 CP. Pe şosea, cei 245 CP se descurcă bine cu masa mare a maşinii (3 tone) în condiţiile în care consumul mediu de carburant din timpul testului a fost în jurul valorii de 10 l/100 km. Este un propulsor de ultimă generaţie care echipează şi modelele Jaguar, surprinzător de silenţios chiar şi în sarcină.

Pe serpentine?

La drum intins este regele confortului, deşi vine standard cu jante de 19 inci şi talon mic. Pe serpentine recomand modul Dynamic care controlează electronic şi amortizoarele, reducând astfel considerabil ruliul sau tangajul, mişcări absolut normale pentru un SUV de clasă mare. Am rămas plăcut surprins de sistemul de frânare care, în prima parte a cursei pare subdimensionat, dar la o apăsare promptă te răsplăteşte cu o distanţă de oprire mică şi în deplină siguranţă.

Sintetizând, Range Rover Sport facelift merită investiţia atât prin modificările de ordin tehnic, cât şi prin dotările bogate oferite standard, un lucru mai rar întâlnit la această categorie: suspensie pneumatică cu sistemul Terrain Response, faruri cu xenon automate, sistem de navigatie Premium cu harta Europei de Est încorporată (Hard Drive) cu ecran de 5 inci, jante din aliaj uşor 19 inch, parbriz/geamuri faţă izolate fonic, sistem audio Harman Kardon cu 8 difuzoare, amplificator, subwoofer pasiv (240 Watts),  transmisie automată cu 6 rapoarte, cruise control, tapiţerie din piele şi lista poate continua.

Date tehnice: Land Rover
Range Rover Sport
Sasiu si caroserie
Motorizare 3.0 TDV6
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 2500/3175
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4785/1930/1785
Ampatament
Volum portbagaj [l] 450 (2015)
Motor si transmisie
Tip motor 3.0 TDV6
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 2993
Sistem alimentare common rail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 180(245)/4000
Cuplu max. [Nm/rpm] 600/2000
Cutie de viteze Automata/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 193
0-100 km/h [s] 9.3
Consum urban/extra/mixt 11.2/8.1/9.2
Emisii CO2 [g/km] 243

Adaugati comentariu