Leasing financiar. Costurile de finanţare în lei ar putea creşte cu 1-2 p.p.

Avansul ratelor ROBOR din ultimele luni infuenţează şi costul finanţărilor în leasing cu dobânzi variabile, care ar putea creşte pe parcursul acestui an cu 1-2 puncte procentuale. Cu toate acestea, Melania Hăncilă, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România, consideră, într-un interviu acordat revistei Flote Auto, că proiectele de investiţii ale companiilor nu vor fi amânate, iar cererea pentru finanţări în leasing se va menţine ridicată.

Va influenţa creşterea ROBOR costul finanţărilor în leasing financiar pentru companii? Ce previziuni aveţi pentru evoluţia ratelor de dobânzi?

melania_hancila
Melania Hăncilă, secretar general ALB România

Evoluţia ascendentă a cotaţiilor la ROBOR are impact direct asupra finanţărilor în leasing, acestea fiind în principal legate de rata ROBOR, la care se adaugă o marjă. Există însă şi oferte de leasing la dobânzi fixe, care protejează clientul de riscul de dobândă. Având în vedere perspectivele de majorare a dobânzilor interbancare (ROBOR) pe fondul creşterii ratei inflaţiei, precum şi a incertitudinilor şi riscurilor la nivel macroeconomic, se prefigurează şi creşterea costurilor de finanţare, însă acestea vor rămâne în continuare la niveluri rezonabile, având în vedere concurenţa puternică de pe piaţa leasingului. O privire de ansamblu asupra economiei româneşti şi asupra dobânzilor practicate în ultimii ani relevă faptul că dobânzile interbancare extrem de joase, în jurul nivelului de 1% pe an, oricum nu erau sustenabile pe termen lung şi au fost determinate, în principal, de conjunctura extrem de favorabilă din ultimii doi ani. Economia românească mai are de implementat multe reforme structurale şi investiţii majore pentru ca asemenea dobânzi să fie sustenabile pe termen lung.

Având în vedere perspectivele de deteriorare a indicatorilor macroeconomici, precum şi creşterea aşteptărilor inflaţioniste şi a riscurilor pentru ţara noastră, mă aştept, până la sfârşitul anului, atât la creşterea dobânzii de politică monetară cu aproximativ un punct procentual, spre 3%, precum şi la avansul dobânzilor interbancare până la 3,5- 4% p.a.

Care ar putea fi segmentele de clienţi cele mai afectate?

În contextul creşterii dobânzilor la lei anul acesta faţa de nivelurile extrem de scăzute din 2017, ne aşteptăm la creşterea costului finanţărilor pentru clienţii care au încheiat contracte de leasing la dobânzi variabile în lei, în linie cu evoluţia cotaţiilor ROBOR, la care se adaugă marja fixă a finanţatorului.

 

 

Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro

Adaugati comentariu