Legea RCA a fost publicată în Monitorul Oficial

rca

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie – Legea RCA – a fost publicată ieri, 12 iunie 2017, în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare peste 30 de zile.

Actul legislativ aduce o serie de schimbări în domeniu, printre cele mai importante fiind introducerea tarifelor de referinţă şi limitarea cheltuielilor societăţilor de asigurări.

Tariful de referinţă a fost deja determinat de ASF şi are caracter orientativ (valori maximale), fiind calculat pe baza datelor cu privire la poliţe (2012 – 2016) şi la daune (2010 – 2016). Acesta are valori cuprinse între 500 lei şi 7.300 lei pe an. Tarifele au intrat in vigoare vineri, 19 mai 2017.

Potrivit legii, asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să fie acoperite toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA. În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementări ale ASF.

Pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asigurătorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite, în ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum şi utilizarea unor tehnologii telematice.

 

Citeşte continuarea pe www.floteauto.ro

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top