A trecut un deceniu de când Lexus LFA a fost lansat pe piață, iar azi a sosit momentul ca supercarul nipon să fie aniversat cu stil. Iată-l suflând în lumânările de pe tort!

Un model atât de carismatic precum Lexus LFA merită o petrecere pe cinste. Compania japoneză i-a pregătit, deci, un tort cu 10 lumânări, înnobilat cu emblema diviziei de înaltă performanță F, și l-au invitat pe sărbătorit să stingă lumânările suflând spre ele prin cele trei evacuări centrale.

Un singur ”șpriț” (gazos, nu lichid) a lichidat toate flăcările. Încă de la naștere, LFA a fost un model special, care a venit pe lume la fix două decenii de la apariția mărcii Lexus. Ce înseamnă LFA? Este acronimul de la Lexus Fuji Apex, simbolizând faptul că LFA reprezintă apexul, cel mai înalt punct al seriei LF.

➡ Iată cel mai performant motor din lume! 💡

Sunt șanse mici să-l vezi pe șosea, pentru că numai 500 de exemplare au fost produse, iar 178 dintre ele au ajuns în Statele Unite. Peste ocean, prețul de achiziție al unui astfel de exemplar nou, în versiunea de bază, era de aproape 400.000 USD. Din cauza materialelor extrem de scumpe utilizate la construcția sa, Toyota a pierdut bani la fiecare exemplar LFA vândut, costurile de producție fiind mai mari decât prețul de listă.

Lexus LFA autoexpert.ro

Motorul 1LR-GUE al lui LFA este un V10 natural aspirat, realizat din aliaje de aluminiu, magneziu și titan, dezvoltă 571 CP în cea mai puternică variantă și este cuplat la o cutie manuală robotizată cu 6 trepte fabricată de conaționalii de la Aisin. Acesta are o capacitate cilindrică de 4.805 cmc și 40 de supape realizate din magneziu și acoperite cu un material diamantat.

➡ Lexus LC 500 și 500h, peste LFA? 💡

Cuplul maxim de 480 Nm este dezvoltat la 6.800 rpm, puterea maximă la 8.500 rpm, zona roșie a turometrului începe la 9.000 rpm, iar alimentarea este tăiată la 9.500 rpm. Elasticitatea propulsorului aspirat este fenomenală: 90% din cuplul maxim este dezvoltat între 3.700 și 9.000 rpm! LFA accelerează până la 100 km/h în 3,7 s și atinge o viteză maximă de 326 km/h.

Lexus LFA autoexpert.ro

Este foarte ușor, atât datorită aliajelor utilizate la construcția motorului V10, cât și procentului uriaș, de 65% din caroserie realizat din CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon). Astfel, supercarul cântărește numai 1.614 kg.

Avem și câteva detalii nobișnuite. Motorul lui LFA a fost construit de Yamaha, iar sound-ul sistemului de evacuare a fost dezvoltat în laboratoarele diviziei de sisteme de sunet Yamaha.  În 2012, LFA a doborât recordul pentru motorul de serie care se turează cel mai repede până la zona roșie: 0,6 secunde. În 2011, LFA a parcurs circuitul Nurburgring în 7m14s64, atingând o viteză maximă de 298 km/h, un timp care l-a surclasat cu aproape 10 s pe cel al lui Porsche 911 GT2 RS!