Lista documentelor auto care își mențin valabilitatea pe perioada stării de urgență

Codul Rutier

Restricțiile de circulație impuse de Starea de Urgență ne limitează deplasările doar pentru cazuri de strictă necesitate. Ce se întâmplă cu valabilitatea actelor auto în această perioadă?

Odată cu decretarea stării de urgență, o parte din șoferi au fost luați pe nepregătite. Cei care trebuiau să își reînnoiască permisul auto sau alte acte auto s-au văzut puși în situația de a nu putea face acest lucru. Majoritatea instituțiilor publice și-au oprit programul cu publicul, deci cum procedăm dacă permisul auto ne expiră peste trei zile?

Autoritățile au ținut cont de acest lucru și au decis că o parte din actele auto își păstrează valabilitatea pe perioada stării de urgență, chiar dacă termenul calendaristic a expirat.

Permisul de conducere

Permisul de conducere poate fi folosit pe perioada stării de urgență, chiar dacă valabilitatea acestuia a expirat după decretarea stării de urgență. Conducătorii auto au la dispoziție 90 de zile de încheierea stării de urgență pentru a efectua formalitățiile în vederea preschimbării permisului de conducere.

Acte necesare înmatriculării unui automobil

permisul suspendat

Aceeași măsură se aplică și pentru documentele necesare în vederea înmatriculării unui automobil sau cele pentru examinare în vederea obținerii permisului auto: fișe medicale, dosare de școlarizare, certificate de autenticitate, etc.

Rovinieta

Rovinieta este un document emis de CNAIR (Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere), iar acesta nu se încadrează în categoria documentelor emise de autorități publice. Astfel, rovinieta nu îți prelungește automat valabilitatea și trebuie înlocuită dacă a expirat. Circulația de drumurile publice fără achitarea taxei de drum poate fi sancționată cu amenzi între 250 și 450 lei pentru autoturisme și 3.000 – 4.500 lei pentru vehicule de transport marfă cu masa mai mare sau egală cu 12 tone.

Cum e posibil: 440 amenzi în 7 ani pentru lipsa rovinietei

Inspecția Tehnică Periodică (ITP)

Fiind o chestiune de siguranța vehiculului, valabilitatea ITP-ul nu se prelungește automat. Astfel, șoferii care știu că ITP-ul mașinii personale va expira trebuie să se prezinte la RAR sau la o unitate autorizată ITP în vederea efectuării inspecției tehnice periodice.

ITP

Registrul Auto Român spune că s-au luat toate măsurile pentru desfășurarea în condiții optime a activității, iar toate unitățiile lucreaz conform programului normal.

Asigurare RCA

Nici asigurarea RCA nu intră în categoria documentelor emise de autorități publice, deci cei care doresc să circule cu mașina în perioada stării de urgență trebuie să se asigure că au asigurare obligatorie RCA valabilă.

Numere și autorizație de circulație provizorie

Numerele ”roșii” și autorizația de circulație provizorie sunt documente emise de autorități publice, valabilitatea acestora se prelungește pe perioada stării de urgență. Atenție, însă, la data când a expirat autorizația de circulație. Dacă aceasta a expirat înainte de decretarea stării de urgență, regula nu se aplică.

Alte documente cu valabilitatea prelungită pe perioada stării de urgență

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top