Loeb se impune pentru a șasea oară în Raliul Monte Carlo

Editia a 80-a a Raliului Monte Carlo s-a terminat cu victoria echipajului Sébastien Loeb/ Daniel Elena, aceasta fiind a sasea victorie in Principat. Echipajul Citroën Total a reusit sa se impuna si in Power Stage, ceea ce inseamna inca un bonus de trei puncte.

La prima cursa cu un DS3 WRC, Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen au terminat pe locul 4 si au adunat doua puncte suplimentare pentru performanta din Power Stage. In urma acestui rezultat, echipa Citroën Total s-a instalat pe prima pozitie in clasamentul constructorilor.

Desfasurata pe specialele din zona Ardèche, prima zi a Raliului Monte Carlo a fost una clasica. Sébastien Loeb si Daniel Elena au avut o zi excelenta si au castigat trei dintre cele patru probe speciale programate. In aceste conditii, Loeb, de opt ori campion mondial, a terminat prima zi in fruntea clasamentului general. Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen au avut o zi dificila, la debutul lor in competitii cu modelul DS3 WRC si au terminat prima zi pe locul 6 in clasamentul general.

Ziua a doua a decurs la fel. Cu cinci victorii in cele sase probe speciale programate, Sébastien Loeb si Daniel Elena si-au marit avansul la peste un minut si jumatate fata de rivalii lor. Si echipajul Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen a avut o zi mai buna, finlandezii urcand de pe locul 6 pana pe pozitia a patra in ierarhia raliului.

In ziua a treia a Raliului Monte Carlo, pilotii s-au deplasat din Valence spre Monaco. In regiunea Vercors, echipajele Citroën Total au reusit sa obtina performante impresionante dupa o alegere inspirata a pneurilor. Sébastien Loeb si Daniel Elena si-au marit avansul, in fruntea clasamentului general, la peste doua minute, iar Mikko Hirvonen si Jarmo s-au apropiat de locul 3 in clasamentul general, dupa ce au reusit sa castige pentru prima data o proba speciala cu modelul DS3 WRC.
Ziua a patra, desfasurata pe specialele din jurul orasului Monaco, nu a adus nicio schimbare in clasamentul general. Sébastien Loeb si Daniel Elena si-au asigurat un avans confortabil inaintea ultimei speciale a raliului, lunga de doar 5,16 km, iar Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen sunt foarte aproape sa obtina primele puncte pentru echipa Citroën Racing.

Dupa patru zile lungi, ultima zi din Raliul Monte Carlo a fost, fara indoiala, cea mai scurta din istoria Campionatului Mondial de Raliuri: speciala Ste Agnès – Col de la Madone, lunga de 5,15 kilometri, a fost parcursa in sub 3 minute si 30 secunde de pilotii de top cu modele WRC. La final, Sébastien Loeb si Daniel Elena au fost cei mai rapizi pe aceasta proba, ceea ce inseamna trei puncte suplimentare un lupta pentru titlul mondial.

„Am decis sa fortez pentru ca aceste puncte pot face diferenta in lupta pentru titlu. Sunt foarte fericit ca am castigat acest raliu care inseamna mult pentru mine. Au fost foarte multi suporteri pe marginea probelor si am vrut sa castig pentru ei. Diferenta fata de locul secund este mare, dar nu pot sa spun ca a fost o victorie usoara. Ne-am confruntat cu tot felul de situatii dificile si am obtinut acest avans datorita unei strategii mai bune in ceea ce priveste alegerea pneurilor. Pentru acest lucru as vrea sa le multumesc celor din echipa tehnica Citroën Racing si celor de la Michelin. Pentru prima oara, dupa foarte mult timp, am putut alege, in WRC, intre cinci tipuri diferite de pneuri si am reusit sa facem intotdeauna cele mai bune alegeri. Modelul DS3 WRC a mers impecabil. M-am simtit confortabil inca de la inceput si mi-am intrat repede in ritm. Este modul perfect pentru startul in noul sezon competitional”, a spus Sébastien Loeb.

CLASAMENT GENERAL RALIUL MONTE CARLO 2012

1 Loeb / Elena Citroën – Citroën DS3 WRC 4:32:39.9
2 Sordo / del Barrio – Mini Cooper JCW WRC +2:45.5
3 Solberg / Patterson – Ford Fiesta RS WRC +3:14.2
4 Hirvonen / Lehtinen – Citroën DS3 WRC +4:06.8
5 Novikov / Giraudaet – Ford Fiesta RS WRC +6:03.4
6 Delecour / Savignoni – Ford Fiesta RS WRC +7:47.9
7 Campana / de Castelli – Mini Cooper JCW WRC +8:31.4
8 Tanak / Sikk – Ford Fiesta RS WRC +10:34.6
9 Prokop / Hruza – Ford Fiesta RS WRC +16:10.7
10 Araujo / Ramalho – Mini Cooper JCW WRC +16:16.6

Adaugati comentariu