Lucid Air cu 3 motoare și BMW i4 M xDrive cu 4 motoare. Tesla Model S Plaid în pericol?

Deschidere Tesla Lucid BMW i4

Actualmente, Tesla Model S Plaid este cea mai rapidă mașină electrică cu 4 locuri din lume. Dar supremația sa este zdruncinată de două anunțuri. Lucid și BMW pregătesc o contraofensivă.

Cele trei motoare ale lui Model S Plaid sunt suficiente pentru a-i imprima performanțe uluitoare. Demarajul 0-100 km/h durează 2,1 s, iar viteza maximă este de 322 km/h. Puterea de 1020 CP este suficientă pentru a-l transforma în cel mai rapid sedan de pe piață.

Tesla

Însă poziția de lider începe să-i fie amenințată de două modele. Primul dintre ele – Lucid Air. În momentul de față, cea mai puternică versiune Lucid are două motoare, ce dezvoltă 1080 CP. Deci, mai mult decât Model S Plaid. Totuși, viteza sa maximă este de 270 km/h. În plus, în comparațiile realizate de youtuberi, Air a dovedit că accelerează puțin mai lent decât Model S.

Lucid Air cu 3 motoare

Așa că Lucid a anunțat bomba: pe 19 august, va prezenta o versiune cu 3 motoare. Nu se știu detalii despre aceasta, dar putem intui câteva. Lucid a mai construit un prototip Air cu 3 motoare, acum doi ani. Un motor antrena roțile din față, iar fiecare roată din spate era antrenată de câte un motor. Atunci, dezvolta 1800 CP și era capabil să parcurgă sfertul de milă în 9,3 s. Pentru comparație, recordul pe sfertul de milă aparție lui Rimac Nevera, cu 8,58 s.


Lucid spunea atunci că potențialul celor 3 motoare este de până la 1920 CP. Exista, însă, o problemă: bateria, care nu putea suporta decât maxim 1200 CP. Au trecut doi ani de-atunci, și tehnologia bateriilor a evoluat. Deci, în teorie, puterea ar putea trece de 1900 CP. Cu ce preț? Păi, probabil, vreo 200.000 euro. Dincolo de toate, stabilitatea ar trebui să fie de top, datorită motoarelor care controlează independent fiecare roată de pe spate.

BMW i4 M xDrive vs Lucid Air vs Tesla Model S Plaid

BMW i4 cu… 4 motoare!

Al doilea concurent pentru Model S Plaid va fi versiunea M a lui BMW i4. Aceasta va găzdui sub caroserie nu trei, ci 4 motoare! Fiecare va controla o roată. Dincolo de puterea brută pe care o vor livra, acestea promit o manevrabilitate excepțională. Nu sunt disponibile date tehnice, dar e suficient să spunem că i4 M50 cu două motoare dezvoltă 544 CP și face suta în 3,9 s.

În final, merită de amintit ”crezul” lui Eric Bach, vice-președintele Lucid Motors. Acesta e sigur că, în viitor, vom vedea electrice cu 3-4000 CP. Amin!

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top