Lumina care salvează vieți

Cifrele din studiile realizate de comisiile de specialitate ale Uniunii Europene, care spun că mai bine de jumătate din accidentele rutiere consemnate pe timpul zilei în a doua jumătate a deceniului trecut au avut la origine faptul că participanții la trafic implicați în coliziune nu au observat în timp util celălalt vehicul.

Ceea ce este mai interesant este faptul că astfel de situații nu se înregistrează doar în condiții speciale – ploaie torențială sau ceață – ci și în cazurile normale, iar soluția este la îndemână: folosirea luminilor de întâlnire. Fluxul de lumină are nu doar darul de a ne atrage atenția asupra vehiculului, ci și de a permite o mai bună estimare a vitezei de deplasare a acestuia.

Pornind de la aceste premise, din dorința de a reduce numărul de accidente rutiere, nu mai puțin de 17 țări, între care și România, au introdus în Codul Rutier norme privind obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire pe timp de zi în timpul deplasărilor în afara localității. Iar rezultatele s-au văzut, reglementarea având drept rezultat, pentru a lua drept reper doar țara noastră, reducerea cu 10% a accidentelor auto și cu 32% a celor în care sunt implicate motocicletele.

În plus, și în cazul circulației urbane există obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă. Există însă, în plus, și o mulțime de campanii de promovare a utilizării lor permante , dar și a faptului că programarea aprinderii automate a luminilor la pornirea motorului poate reprezenta un factor important în reducerea numărului de accidente rutiere.

Vă întrebați probabil dacă nu cumva există restricții de ordin tehnic. Ei bine, în ceea ce privește mașinile produse începând cu 2011 acest aspect a fost rezolvat, legislația europeană prevăzând echiparea obligatorie a tuturor autoturismelor noi și camionetelor mici cu lumini de întâlnire pe timp de zi (Daytime Running Light sau DRL). Mai mult, începând din august 2012 această măsură a fost aplicată și în cazul camioanelor și autobuzelor.

În cazul modelelor mai vechi, tot mai mulți producători și distribuitori de automobile le recomandă proprietarilor autovehiculelor atunci când efectuează reviziile periodice să își doteze mașina cu astfel de dispozitive. Iar soluțiile sunt disponibile chiar și în cazul automobilelor în cazul modelelor în care nu se poate opta pentru adaptarea unui sistem de iluminare de ultimă generație, care să înglobeze componenta DRL.

Philips Automotive și-a asumat rolul de pionier în crearea nișei dedicate dispozitivelor DRL aftermarket care pot completa sistemele oricărui automobil. Luminile sunt de tip LED, remarcându-se prin consumul redus de energie și performanțele excelente , se adaptează oricărui tip de caroserie și se prind cu ajutorul unor clipsuri, astfel că pot fi montate chiar de proprietarul mașinii.

Philips DaylightGuide: următorul pas în domeniul LED Daytime Running Lights
Philips Automotive face un pas înainte în domeniul soluțiilor Daytime Running Light (DRL) prin intermediul Philips DaylightGuide, cea mai performantă și stilată  unitate de acest gen.

Avantajul DaylightGuide
Stilul reprezintă un element important în cazul automobilelor, iar cei de la Philips au ținut cont de acest lucru. Luminile aftermarket au fost concepute în acest fel încât să le ofere șoferilor nu doar posibilitatea de a vedea și a fi văzuți, ci și să ofere un nivel maxim de satisfacție atât din punct de vedere estetic, cât și al performanțelor.

Sistemul ”Lightguides” reprezintă viitorul pentru piața luminilor de zi cu LED, șirul de lumini LED individuale fiind înlocuit de o bandă luminoasă. Efectul vizual este diferit: lumină uniform distribuită în locul unor puncte luminoase, așa cum se întâmpla în cazul vechilor sisteme DRL.

Unitățile sunt compuse din două benzi lineare care generează cel mai amplu flux de lumină  oferit vreodată de un sistem DRL, iar dimensiunile sunt aceleași cu cele ale  sistemelor Daylight 8. Astfel, DaylightGuides este nu doar în ton cu ultimele tendințe stilistice, ci oferă și cel mai înalt grad de vizibilitate, fapt care crește simțitor siguranța.

Luminile sunt incorporate în carcase de aluminiu de înaltă calitate, sunt rezistente la sare, praf, nisip și apă, caracteristica din urmă fiind extinsă și la nivelul conectorilor. DaylightGuide permite reglarea intensității luminoase și este compatibil și cu mașinile electrice, hibride sau cele echipate cu sistem Start-Stop. Ele sunt produse respectându-se standardele de calitate OE și ECE R87.

Perfectă adaptabilitate
Philips a desenat DaylightGuides astfel încât să se potriveascp perfect cu celelalte sisteme de iluminare și utilizează același sistem de prindere intelligent, clip-on. Luminile sunt ușor de integrat în cazul oricărui tip de caroserie grație lățimii reduse și faptului că nu necesită spațiu adițional pentru brățări.

Gama Philips LED Daytime Running Light 
LED-urile Philips sunt folosite de constructori precum Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Ford, Jaguar, Mercedes, Nissan,  Peugeot și Toyota. Philips a lansat primele sisteme DRL LED în 2009. Gama a fost dezvoltată și lărgită ulterior cu modelele DayLight 4 și 8 (2010), pentru ca în 2012 compania să inoveze din nou lansând unitățile DaylightGuide DRL.

Adaugati comentariu