Lumină mai multă!

Venim în întâmpinarea celor care doresc să-şi monteze o pereche de proiectoare suplimentare arătându-le, în primul rând, cum trebuie să le alegem.

Majoritatea maşinilor noi au locuri bine determinate pentru fixarea proiectoarelor şi folosesc proiectoare de forme unice, specifice. În aceste cazuri, se recomandă folosirea şi fixarea noilor proiectoare în mod similar cu cele instalate în fabrică. Acestea se fixează de obicei în bară sau în spoiler. Dacă se optează pentru proiectoarele universale cu lupă şi pentru ele trebuie făcute găuri de fixare în bară sau în spoiler. 

Locurile se decupează, folosind un fierăstrău pendular şi un şablon din lemn sau carton, făcut după forma proiectorului. Prinderea se face prin spate, pentru a fi uşor de desfăcut. Poziţia proiectoarelor trebuie să fie orizontală, iar axele lor paralele. Montajul corect este foarte important. Dacă nu sunt montate corespunzător, atunci ori luminează prea scurt ori prea lung şi-i orbesc pe cei ce vin din faţă. 

Fixarea lor trebuie să fie foarte rigidă pentru a nu prezenta oscilaţii  în timpul mersului. Atenţie şi la etanşietatea proiectorului. Nu se admit fante de aerisire sau găuri neastupate. Prin aceste locuri poate intra apa sau noroiul, iar becurile cu halogen se vor arde foarte repede. 

Schema de conectare electrică este simplă: un releu, un comutator şi o nouă siguranţă. Cu aceleaşi elemente, conectate inteligent, putem obţine o funcţionare corectă a proiectoarelor. Se recomandă să nu se folosească un plus permanent pentru alimentarea acestora, ci un plus prin contact, astfel nu se vor putea uita aprinse după oprirea motorului. 

Siguranţa care trebuie montată pe circuitul de plus contact trebuie să fie dimensionată în funcţie de consumul becurilor folosite. Spre exemplu, pentru două proiectoare cu becuri de 100 waţi consumul este de (100w + 100w)/12V=16,7 A. Siguranţa aleasă va fi mai mare decât consumul , deci 20 A sau chiar 25 A, întrucât becurile cu halogen consumă curent mai mult. 

La conectarea pe autoturism se are în vedere şi faptul că circuitul de plus contact ales nu trebuie să conţină o siguranţă a maşinii sau dacă este una, conectarea să fie făcută înainte de siguranţa originală a maşinii. Pentru conectare se folosesc cabluri electrice cu secţiune corespunzătoare. Un cablu cu secţiunea de 2,5 mmp poate fi suficient dacă nu este mai lung de 2 ml. 

Releele folosite sunt de 30 A sau 40 A, cu un contact de tip normal deschis şi unul normal închis. Întrerupătorul de comandă (de tip original al maşinii, ori cumpărat) să fie cu două poziţii cu reţinere. 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top