N-ai bani de Subaru? Nicio problemă: cu doar o fracțiune din sumă, și multă, multă muncă, poți avea propriul motor boxer la tine acasă.

Tot ceea ce-ți trebuie este o imprimantă 3D. De-aici încolo, multă muncă. Cercetare, pentru că trebuie să afli forma și dimensiunea exactă a fiecărei piese. Matematică, pentru că trebuie să calculezi toate dimensiunile la scara modelului. Brută, pentru că trebuie să confecționezi la propriu fiecare piesă a puzzle-ului. Mecanică, pentru că trebuie să asamblezi toate piesele. Dacă ai suficientă putere să treci prin toate stadiile, satisfacția va fi maximă!

Propulsorul pe care ni-l prezintă americanul Eric Harrell este replica la scară 1:3 a unui motor boxer EJ20, ce echipează modelul Subaru WRX. Ceea ce impresionează cu adevărat, este faptul că nu avem o sculptură statică, ci un mecanism complet funcțional. Firește, nu este un motor cu ardere internă, cu acte în regulă, ci doar o replică al cărei mecanism motor este funcțional și antrenat de un motor electric.

Motor boxer Subaru Impreza WRX macheta

Macheta are mecanism de distribuție, care acționează supapele exact ca și în cazul variantei reale a motorului, precum și arbore cotit, biele și pistoane. Are chiar și volantă! Nu are, în schimb, sisteme de răcire, ungere și alimentare. Nu că i-ar folosi la ceva…
Următorul proiect pe care-l țintește Eric este o transmisie pe care s-o cupleze la motorul din miniclip. Ar putea fi o machetă a celei originale, sau una ce provine de la small-blockul familiei LS1 a gigantului GM.

Sursa: Jalopnik