Maneta buclucașă… Ce pățești dacă nu o foloșești

Semnalizare manetă

Ai o manetă în stânga volanului. Aproape ai uitat de ea? Ai face bine să o folosește, pentru că nefolosirea ei îți poate aduce amendă, conform articolului 99 din Codul Rutier, trage un semnal de alarmă Poliția Română pe pagina sa de Facebook.

E un gest banal și ar trebui să devină un reflex, dar mulți dintre cei aflați în trafic nu l-au mai făcut de când au dat examenul pentru primirea permisului de conducere. Este vorba despre utilizarea manetei de semnalizare, aflată în stânga coloanei de direcție.

Folosirea acesteia este obligatorie, cu 50 de metri în localitate și cu 100 de metri în afara localității, înainte de începerea efectuării manevrelor conform articolului 116 din Codul Rutier, la schimbarea direcției de mers, la ieșirea dintr-un rând de vehicule staționate sau la intrarea într-un asemenea rând, la trecerea de pe o altă bandă de circulație sau la virarea spre dreapta ori spre stânga, la depășire, la pornire, la oprire sau când urmează efectuarea unei manevre de întoarcere.

Trebuie să vă amintiți însă, că semnalul nu vă dă prioritate, deci este obligatoriu să vă și asigurați și să executați manevra doar atunci când aceasta nu prezintă un pericol nici pentru voi, nici pentru ceilalți participanți la trafic.

“Această postare se adresează celor care parcă au uitat scopul și utilitatea folosirii semnalizării… utilizarea ei corespunzătoare, de fiecare dată, previne evenimentele rutiere, salvează vieți și vă ferește de sancțiuni. Vă rugăm să folosiți semnalizarea, altfel vă vom reaminti printr-un proces-verbal de constatare că este obligatorie”, le amintesc șoferilor cei de la Poliția Rutieră.

Ce amendă iei dacă nu respecți prevederile Codului Rutier, află AICI!

 

Adaugati comentariu