Maserati Boomerang împlinește 50 de ani

A trecut o jumătate de secol de la data de 9 martie 1972, atunci când Maserati Boomerang își făcea debutul la Salonul Auto de la Geneva.

Acum 50 de ani, un automobil futurist debuta la Salonul Auto de la Geneva: Maserati Boomerang. Conceptul era creat de renumitul Giorgetto Giugiaro și produs de compania Italdesign.

Maserati Boomerang – înaintea timpului său

O variantă nemotorizată își făcuse apariția un an mai devreme la Salonul Auto de la Torino, dar singurul exemplar Maserati Boomerant perfect funcțional avea să fie admirat în Elveția în martie 1972. La baza modelului construit de Italdesign (șasiu și mecanică completă) a stat un Maserati Bora, cu motor amplasat central cu 8 cilindri în V de 4.719 cmc. Putea oferi 310 CP și o viteză maximă de 300 km/oră. Puterea era transmisă către puntea spate prin intermediul unei cutii manuale cu cinci trepte.

Coupe-ul cu două locuri nu a intrat niciodată în producție. În schimb a lăsat în urmă o moștenire stilistică care a continuat să trăiască nu numai în creațiile ulterioare ale lui Giugiaro, ci și în alte proiecte, servind drept inspirație pentru diverși alți producători auto din Europa și Statele Unite.

Originalitatea modelului Boomerang din punct de vedere estetic a fost demonstrată de forma de pană și prin liniile sale îndrăznețe și clare care transmiteau o imagine sinonimă cu puterea și viteza.

Cu zone vitrate ample, faruri escamotabile și interior futurist caracterizat de volanul fără spițe care grupa în interiorul său toate indicatoarele de bord, Boomerang a fost un automobil venit parcă din viitor. Singurul exemplar Maserati Boomerang a schimbat apoi o serie de proprietari și și-a făcut apariția la diverse licitații, ca cea organizată de Casa Bonhams în 2015.

Maserati Boomerang, considerat de mulți o adevărată operă de artă, a revoluționat și a influențat designul altor multor modele care l-au urmat. A continuat tradiția Maserati ca brand capabil să creeze concepte auto unice, mașini iconice și avangardiste care au devenit pionieri ai tehnologiei și stilului.

Via Maserati

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Jaguar E-Pace autoexpert.ro

Test Jaguar E-Pace – Tigrul Siberian

Acesta nu este un jaguar, ci un tigru siberian. Nu pot descrie altfel noul E-Pace, care, prin eleganța designului exterior, prin opulența

Scroll to Top