Mașinile electrice pot deveni epave și la accidente ușoare: daună totală

Off-road SUV-ul Tesla Model X

Cu toții știm că viitorul este electric. Unii jubilează, alții s-au resemnat. Dar cu toții văd care e ținta. Problema e că tehnologia (încă) are bube. Și nu mă refer la mineralele din baterie, la autonomie sau la rețeaua de încărcare ”subțire”, bube care, probabil, se vor rezolva în timp. Nu. Mă refer la bateria sensibilă care, după anumite tipuri de accidente ușoare, poate fi aruncată la gunoi. Astfel, EV-urile devin epave.

Reuters a publicat un studiu propriu legat de vulnerabilitatea bateriilor montate în EV-uri. În anumite tipuri de accidente ușoare, acestea devin neutilizabile, forțând companiile de asigurări să declare dauna totală a mașinii.

Astfel, autovehicule relativ noi devin epave, iar bateriile lor ajung să fie stocate în cimitire auto. Este o problemă existentă în mai multe țări, care nu este raportată oficial. Ce se întâmplă, de fapt? Bateria este atât de scumpă (putând reprezenta și 50% din prețul mașinii), încât nu merită înlocuirea sa.

“Cumpărăm mașini electrice din motive de sustenabilitate. Dar un EV nu este foarte sustenabil dacă trebuie să arunci bateria după o coliziune minoră.” Asta spune Matthew Avery, director de cercetare la compania Tatcham Research, care se ocupă cu studiul riscurilor auto.

Epave, chiar și la unele accidente ușoare

 

Aici nu discutăm despre accidente grave. Problema este raportată și la daune minore ale pachetului de baterii. Zgârieturi, lovituri superficiale, chiar și în zone din extremități.

Dacă unii producători permit repararea pachetului de baterii, alții, printre care și Tesla, au ”reparabilitate zero”, conform experților. Practic, Tesla a decis să integreze pachetul de baterii în structura mașinii. Astfel, a reușit să scadă costurile de producție. Însă aceste costuri au fost împinse în curtea asigurătorilor și, direct și indirect, a clienților. Direct, dacă nu au asigurare facultativă și lovesc mașina din vina lor, suportând, astfel, dauna. Indirect, pentru că prima de asigurare Casco e mai mare sau va crește la aceste mașini, din cauza riscului de daună totală.

Vehicule electrice - epave accident ușor

Acum pare de înțeles declarația lui Elon Musk de la începutul anului. ”În unele cazuri, primele de asigurare au fost nerezonabil de mari”, spunea el atunci.

”Numărul cazurilor [de accidente cu daună totală, n.r.] va crește, astfel încât manipularea bateriilor este o problemă crucială”, a declarat Cristoph Lauterwasser, director general Allianz Center for Technology. Dacă arunci autovehiculul într-o stare incipientă, ai pierdut cam tot avantajul în ceea ce privește emisiile de CO2.”

Citește pe autoexpertAccidentele cu trotinete au crescut ce 20 de ori în 4 ani 💡

 

Dar, chiar și în cazul producătorilor care ar permite repararea bateriilor sunt probleme. Deși mulți declară că acestea pot fi reparate, în realitate nu oferă acces la datele, schemele și informațiile lor. Este o luptă continuă între asigurători, companiile de leasing și service-uri, pe de o parte, și producători, pe de altă parte.

 

 

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top