Mașinile plug-in hybrid ar putea fi testate pentru emisii după un algoritm mai drastic

Citroen C5 Aircross Hybrid autoexpert.ro hibride hibrid

Autoritățile europene discută despre o potențială modificare a sistemelor de testare a emisiilor pentru vehiculele hibrid, în special pentru cele cu încărcare la priză.

Uniunea Europeană intenţionează să înăsprească metodologia de măsurare a emisiilor de CO2 pentru automobilele hibride de tip plug-in, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, după o serie de critici potrivit cărora actualele teste dau rezultate de până la patru ori mai mici decât emisiile reale.

Noua metodologie de testare ar însemna că unii constructori auto, care în 2021 au vândut în Europa aproape la fel de multe hibride plug-in ca şi vehicule electrice pe baterii, vor fi nevoiţi să vândă mai multe vehicule electrice pe baterii pentru a îndeplini ţintele de emisii UE şi a evita amenzi considerabile.

Sursele citate de Reuters susţin că noile teste revizuite ar urma să intre în vigoare în jurul anului 2025.

Datele furnizate de indicatorul de consum de combustibil, care potrivit legislaţiei UE trebuie incluse în noile autoturisme începând din 2021, vor fi încorporate în rezultatele testelor, susţin sursele. În acest fel va fi obţinută o imagine mai realistă a modului în care automobilele hibrid se bazează mai mult pe motoarele lor cu combustie internă decât pe bateria electrică.

„Factorul de utilitate va fi modificat”, a spus Petr Dolejsi, director de transport sustenabil în cadrul Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), referindu-se la estimarea medie a distanţei parcurse în modul electric de către automobilele hibride. „Începem să colectăm date de la vehicule… este un proces în derulare”, a adăugat Petr Dolejsi.

Un oficial al Comisiei Europene a spus că un amendament la implementarea normelor Euro 6, prin care se va revizui procedura de testare a vehiculelor la nivel global (WLTP), pentru a se stabili factorii de utilitate pe baza datelor privind consumul real, este discutată în prezent, dar nu a oferit alte detalii. Urmează ca amendamentul să fie discutat la reuniunea din data de 9 februarie a Motor Vehicle Working Group, un organism care regrupează părţile implicate din industria auto, guverne şi asociaţii ale consumatorilor, a mai spus oficialul comunitar.

Modificarea procedurii de testare, pentru a reflecta mai bine emisiile în condiţii reale, coincide cu apelurile ONG-urilor de mediu şi regulatorilor, potrivit cărora automobilele hibrid de tip plug-in nu sunt atât de „verzi” pe cât se credea odată şi de aceea aceste automobile nu ar trebui tratate la fel ca şi vehiculele electrice pe baterii.

În mod frecvent, constructorii auto publică rezultatele testelor de poluare la începutul anului. Ulterior sunt publicate şi cifrele oficiale ale Comisiei Europene. Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW şi Renault susţin că şi-au atins ţintele stabilite pentru 2021.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top