Mazda 3 1.6 CD 115 CP

Mazda și-a adus la zi motorul diesel de 1,6 litri, 115 CP, care îndeplinește acum normele de poluare Euro 5 și beneficiază de un filtru de particule fără mentenanță.

Mazda este o marcă ieșită din tipare, care se adresează clienților ce-și doresc de la un automobil să fie mai mult decât un obiect de lucru, care să-i transporte între două puncte. Tocmai de aceea, cine-și cumpără o Mazda gândește în primul rând emoțional, dorindu-și o mașină care să-l reprezinte, folosofia Zoom-Zoom devenind sinonimă cu un stil de viață.

Mazda 3 este un model de referință în gama Mazda, acumulând doar în Europa peste 560.000 de clienți în ultimii șapte ani.  Iar principalele argumente au fost liniile sportive și fiabilitatea. Ultima generație, lansată în 2009, joacă mai mult pe cartea designului, reușind să aducă și partea din spate la același nivel dinamic.

Sobru și eficient

Așa ar putea fi caracterizat interiorul de la Mazda 3. Sobrietatea este oarecum contrastantă cu formele dinamice ale exteriorului, doar ceasurile masive ieșind în evidență. Odată urcat la bord ești cufundat într-o mare neagră de forme, care te înconjoară, este adevărat cu materiale de bună calitate și finisaje peste media segmentului.

Ergonomia este la ea acasă, comenzile fiind intuitive. Lipsesc, în schimb, spațiile de depozitare pentru mărunțișurile inerente din viața șoferului. Nu de neglijat este spațiul interior generos, mai ales pentru locurile din spate. Din păcate, nu prea a mai rămas loc pentru portbagaj, în special dacă alegi opțiunea instalației audio Bose, când rămân doar 340 litri pentru versiunea hatchback.

Euro5

Pe scurt, noul motor diesel de 1,6 litri, cu transmisia manuală cu șase trepte, crește puterea și oferă economie și emisii poluante reduse (în limitele Euro5). Mazda a ales reducerea presiunii de compresie,  din camera de ardere, efectul imediat fiind reducerea temperaturii gazelor. Sistemul de recirculare a gazelor ajută motorul să se încălzească mai repede la pornirea la rece.

Spre deosebire de generația anterioară, cu distribuție DOHC cu patru supape pe cilindru, noul motor are doar două supape pe cilindru și un singur arbore cu came în cap (SOHC), reducându-se astfel frecările din mecanismul de distribuție. Datorită numărului mai mic de componente de la distribuție, motorul este mai ușor cu aproximativ 4 kilograme, la care se adaugă un minus de 3 kilograme de la noua cutie de viteze. În același timp, poate și din cauza distribuției SOHC, motorul este mai zgomotos.

Noul sistem turbo cu geometrie variabilă este mai eficient, asigurând un cuplu mai mare cu 30 Nm și o putere maximă disponibilă de la o turație mai redusă, comparativ cu cel anterior.

Foarte util pentru utilizator este faptul că Mazda a renunțat la filtrul de particule cu aditiv, care necesita umplerea periodică, oferind astăzi un filtru de particule fără întreținere. Firesc, asta s-ar traduce în avantajul financiar al clienților.

Date tehnice: Mazda
3
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.6 CD
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1240/1815
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4460/1755/1470
Ampatament 2640
Volum portbagaj [l] 340 (1360)
Motor si transmisie
Tip motor 1.6 CD
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 1560
Sistem alimentare common rail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 85(115)/3600
Cuplu max. [Nm/rpm] 279/1750
Cutie de viteze Manuala/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 188
0-100 km/h [s] 11
Consum urban/extra/mixt 5.3/3.9/4.4
Emisii CO2 [g/km] 117

Adaugati comentariu