Mercedes-AMG GLA 35 – Un AMG mai accesibil

Mercedes-AMG GLA 35 autoexpert.ro

Mercedes-Benz a avut o idee genială și a găsit o nișă între GLA 250 4Matic (224 CP) și fabulosul AMG GLA 45 (421 CP). Se numește Mercedes-AMG GLA 35, dezvoltă 306 CP și este mai incitant, dar nu la fel de brutal ca fostul GLA 45 AMG. Foto: Andrei Toboșaru, Daimler, Răzvan Măgureanu

Mercedes-Benz se uită tot mai mult la clientela tânără. Deci, pentru noua gamă compactă, oferă două modele AMG, în loc de unul, ca la generația trecută. Astfel, pe lângă AMG GLA 45, noul SUV compact GLA are și o versiune AMG „de bază“. Se numește AMG GLA 35 și dezvoltă 306 CP. Este interesant de remarcat că Mercedes-AMG GLA 35 e singurul model compact din gama AMG 35 la care noul motor turbo este cuplat cu noua cutie automată cu ambreiaj dublu și opt trepte. La A 35 hatch/sedan și CLA/CLA Shooting Brake același motor este combinat cu transmisia automată cu șapte trepte și ambreiaj dublu.

35 AMG autoexpert.ro

Mercedes-AMG GLA 35: motorul

Propulsorul turbo care se ascunde sub capota lui AMG GLA 35 este o construcție nouă, bazată pe motorul turbo
M 260 de la noua Clasă A. Pentru a evita golul turbo de la fostul A 45, carcasa turbinei twin-scroll are două cavități. Are și două trasee de evacuare, astfel că e posibil să se transmită gazele de eșapament separat către turbină. Și cei patru cilindri sunt divizați în două grupuri. Astfel, deși există o singură turbină, supraalimentarea se desfășoară ca și cum ar fi două turbine în paralel, câte una pe doi cilindri. Se reduce astfel foarte mult golul turbo, iar răspunsul motorului este practic instantaneu, grație și distribuției variabile Camtronic.

➡ Configurează-ți propriul Mercedes-AMG GLA 35 aici! 💡

35 AMG autoexpert.ro

Programe de rulare

AMG GLA 35 are cinci programe pentru trenul de rulare, pe lângă Comfort, Sport, Sport+ și Individual apărând Slippery. Modul Individual permite reglajul separat al răspunsului motorului (Moderate, Sport, Dynamic), al transmisiei (manual sau automat), al suspensiei AMG Ride Control (Comfort, Sport, Sport), dar apare în plus AMG Dynamics, care reglează răspunsul sistemului ESP și intervine prin frânarea ușoară a roții de pe interiorul virajului, reducând subvirarea. Se poate alege reglajul Basic asimilat modurilor Slippery și Comfort sau Advanced, activat în modurile Sport și Sport Plus, dar pot fi activate și manual.

35 AMG autoexpert.ro

Modul Comfort

Pornim în modul Comfort, fără a apela la funcția Race Start, care este standard. Puterea se simte imediat ce trecem de 2500 rpm, iar la 3000 este deja disponibil cuplul maxim, de 400 Nm. În modul Manual, treptele se schimbă lin de la padelele din spatele volanului. Motorul sună decent și remarcăm insonorizarea, care a progresat evident. În Comfort, Mercedes-AMG GLA 35 rulează lin și confortabil pentru un hot hatch încălțat cu jante din aliaj de 20 de inchi și pneuri cu talon mic (opționale pe mașina de test, standard 19 inchi), fiind mult mai plăcut în utilizarea de zi cu zi decât fostul GLA 45, mai ales că ai și mai mult spațiu, și vizibilitate mai bună. Totuși, prinderea rigidă a punții spate multilink cu patru brațe afectează în oarecare măsură confortul pe drumuri cariate, iar mașina se simte rigidă, însă rămâne printre cele mai confortabile hot hatch-uri actuale.

➡ Test Mercedes-Benz GLA 200 d 4Matic 💡

35 AMG autoexpert.ro

Modul Sport+

Vrem să vedem și cealaltă față, așa că apăsăm modul Sport+. Retrogradăm ușor, iar motorul se dezlănțuie cu un sunet în crescendo. Este un adevărat concert în do major care încântă urechea și nu e nimic artificial prin boxele mașinii, pentru că GLA 35 dispune de un sistem de flapsuri, la fel ca la AMG GT, care se deschid și scurtează traseul evacuării în Sport+. În modul Sport, suspensia se întărește, iar în acest caz ajută mult garda la sol mică pentru un SUV. AMG GLA 35 nu se înclină aproape deloc în viraje și se conduce aproape ca un hot hatch.

35 AMG autoexpert.ro

Plăcere la volan

Alegem totuși să facem niște reglaje specifice de mașină sport în modul Individual, cu motorul în Dynamic, cutia în manual (există totuși o protecție la supraturare), suspensia în Sport și AMG Dynamics în Advanced. Prima impresie este că A 35 subvirează puțin. Distribuția maselor e mai echilibrată, sistemul 4Matic permite varierea electromecanică a cuplului de la 100% pe față până la 50/50%, iar puntea față de tip MacPherson are o inovație interesantă, brațul de jos fiind plasat sub axul roții. Toate acestea nu fac decât să reducă subvirarea, și GLA 35 se conduce ani-lumină mai incitant decât fostul GLA 45. Direcția este extrem de spontană și incisivă și contribuie la plăcerea maximă a conducerii. Motorul de 2 litri împinge cu vigoare de la 2500 rpm și are o liniaritate foarte bună pentru un motor turbo supraalimentat la o presiune destul de mare.

35 AMG autoexpert.ro

Grafică personalizată

Și la bord este un adevărat spectacol. Grafica e diferită față de a unui GLA normal. Astfel, sunt trei moduri de afișaj pentru indicatoarele de bord: Classic, Sport și Supersport. Acestea pot fi schimbate oricând de la butoanele tactile din stânga volanului, în timp ce cele din dreapta operează sistemul multimedia MBUX. Opțional, GLA 35 oferă și AMG Track Pace. Acesta afișează harta și sectoarele unui anumit circuit și înregistrează 80 de parametri diferiți la turul pe circuit. O să vă dezamăgesc, dar nu puteți apela la AMG Track Pace dacă nu sunteți pe circuit. Sistemul e legat cu navigația și știe când sunteți sau nu acolo. Față de vechiul GLA 45 AMG, AMG GLA 35 e mai ieftin cu peste 10.000 de euro. Însă marele său avantaj este modul mai incitant în care se conduce.

Verdict AutoExpert

O combinație mai eficientă: caroseria noului GLA, care oferă mai mult spațiu și vizibilitate mai bună, noul motor turbo de 2 litri cu un turbo lag aproape eliminat și o ținută de drum mai puțin subviratoare, care oferă mai multă plăcere și agilitate. Toate, la un preț mai mic cu peste 10.000 de euro decât al fostului
GLA 45 AMG.
  • Agilitate foarte bună
  • Motor turbo potent și rafinat
  • Spațiu și vizibilitate în progres
  • Sistem multimedia adaptat la linia AMG
  • Design atrăgător
  • Suspensie relativ rigidă chiar și în modul Comfort
DATE TEHNICE Mercedes-AMG
ModelGLA 35
Motor/ nr. cilindri L4, turbo
Cilindree (cmc)1991
Putere maximă/turaţie (CP/rpm)306/5800
Cuplu maxim/turaţie (Nm/rpm)400/3000-4000
Transmisieintegrală
Cutie de viteze8 trepte, automată
L x l x h (mm)4436 x 1849 x 1588
Ampatament (mm)2729
Volum portbagaj (l)435-1430
Acceleraţie 0-100 km/h (s)5,2
Viteză maximă (km/h)250
Consum mixt WLTP (l/100 km)8,3
Emisii CO2 (g/km)188
Preț (euro cu TVA)54.690

Adaugati comentariu