Ministrul Mediului anunță debutul Rabla Plus și Clasic pe 24 martie 2023

Ministrul Mediului - Tanczos Barna - Rabla

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat că ediția din 2023 a programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” începe pe 24 martie.

„Deschidem pe data de 24 martie programul pentru «Rabla Clasic» şi «Rabla Plus». Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde (lei, n.r.), anul acesta pentru cele două programe. De asemenea, avem alocare pentru un program nou, finanţat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră – Rabla Local. Acest program va fi derulat şi implementat în colaborare cu Unităţile Administrativ-Teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, a declarat Barna Tanczos.

Potrivit ministrului de resort, un alt program nou ce va fi lansat în acest an se referă la microbuzele electrice şi este destinat unităţilor de învăţământ.

„Venim cu încă un program nou – Programul Microbuze Electrice, care se adresează unităţilor de învăţământ. Pentru simplificarea programului, deschidem apelul de proiecte pentru Consiliile Judeţene, care vor centraliza cererile din partea unităţilor de învăţământ, astfel încât AFM să poată să gestioneze mai eficient acest program şi să gestioneze un număr mai mic de contracte şi să existe şi o etapă de descentralizare a acestui program către administraţia judeţeană”, a detaliat ministrul Mediului.

În acelaşi timp, în 2023 va continua programul pentru piste de biciclete, cu un buget de 50 de milioane de lei, şi va primi finanţare iniţiativa „Săptămână Verde”. “Este primul an când, împreună cu Ministerul Educaţiei, pornim educaţia de mediu prin acest program „Săptămâna verde în şcoli”. Vom aloca o sumă de 100 de milioane de lei pentru acest program. Banii se vor duce direct la Ministerul Învăţământului şi de acolo vor ajunge în judeţe, prin inspectoratele judeţene”, a completat ministrul.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top