Ministrul Mediului: În privința poluării mașinilor cetăţenii vulnerabili trebuie sprijiniți, iar cei cu mașini peste 15 ani, descurajați

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat astăzi că în privința poluării provenite de la mașini este nevoie de un pachet de măsuri care să facă diferenţa între cetăţeanul care nu-şi permite o maşină nouă şi cel care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani.
Barna Tanczos - Best Electirc Car Rabla Clasic Rabla 2021 Ministrul Mediului Rabla AFM diesel

Conform ministrului o taxă auto nu va mai exista la Ministerul Mediului. Totuși, pentru că România nu are un sistem de taxare a poluării este nevoie de un pachet de măsuri care să facă diferenţa între cei care nu își permit o mașină nouă și de aceea cumpără un second-hand și cei care cumpără mașini de ocazie cu valori mari.

„În momentul în care majoritatea statelor membre au sisteme de taxare a poluării şi descurajează deţinerea maşinilor poluante, şi România nu are un asemenea sistem, am devenit o piaţă-ţintă, unde se aduc maşinile vechi. Aceasta este situaţia pe care am găsit-o şi eu la minister. Ministerul Mediului trebuie să găsească o soluţie la nivel naţional de sprijin, în primul rând. Partea de taxare nu o să fie niciodată la Ministerul Mediului, pentru că s-a văzut cu taxa de poluare, toate procesele au fost pierdute de România, pentru că nu au fost fundamentate cum trebuie. Este nevoie de un pachet de măsuri, iar în centrul acestuia trebuie să fie măsurile de sprijin pentru cetăţenii vulnerabili şi trebuie completat cu măsuri de descurajare a deţinerii maşinilor mai vechi de 15 ani cu motor de 3 litri, pe motorină, care arată foarte bine pe şosele, arată un statut al deţinătorului, dar care poluează foarte mult. Va trebui să facem diferenţa între cetăţeanul care, într-adevăr, nu-şi permite o maşină nouă şi cetăţeanul care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani, dar pe piaţa liberă costă 15 – 20.000 de euro. Aceste lucruri trebuie clar delimitate”, a explicat Barna Tanczos.

De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat.

Pe data de 9 septembrie 2019, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), anunţa că a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români care au depus documentaţii complete. Potrivit datelor de la momentul respectiv, începând din 2017, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse şi aprobate.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Conform Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) tranzacţiile cu maşini second-hand pe plan intern (reînmatriculări) au crescut, în România, cu 41%, în primele şase luni ale anului comparativ cu datele din 2020, până la 335.000 de unităţi, în timp ce piaţa maşinilor noi s-a diminuat cu 4%, în aceeaşi perioadă.

În acelaşi timp, piaţa maşinilor second-hand din import a crescut cu 10% în primul semestru faţă de anul trecut la aproape 200.000 de unităţi tranzacţionate.

Mărcile auto preferate în primul semestru din 2021 de românii care au cumpărat mașini second-hand au fost Volkswagen (48.965 unităţi), BMW (19.558), Audi (19.487), Ford (14.037) şi Opel (13.204).

În cazul autoturismelor noi, ierarhia primelor cinci mărci comercializate începe Dacia, 10.387 de unităţi, Skoda (4.302 unități), Ford (3.803 unități), Toyota (3.744 unități) şi Volkswagen (3.489 unități).

Adaugati comentariu