Ministrul Mediului: Mașinile nepoluante vor avea numere verzi. Ce implică asta

Barna Tanczos - Best Electirc Car Rabla Clasic Rabla 2021 Ministrul Mediului Rabla AFM diesel

Barna Tanzos, ministrul mediului, a anunțat că guvernul a aprobat introducerea numerelor verzi de înmatriculare pentru mijloacele de transport nepoluante.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a explicat că a fost modificată „legislaţia privind înmatricularea mijloacelor de transport, autoturismelor şi introducem numerele verzi pentru mijloacele de transport nepoluante. Este o măsură în sprijinul celor care fac un efort în plus pentru a proteja mediul, în special, în marile oraşe unde poluarea aerului a generat deja infringement împotriva României. Aceste numere verzi vor funcţiona ca un fel de paşaport verde pentru aceste mijloace de transport şi vor putea sta la baza asigurării unor facilităţi în marile oraşe în ceea ce priveşte parcarea, accesul în anumite zone sau impozitarea”.

Cu câteva zile în urmă, ministrul dezvăluia intența sa de a modifica legislația astfel încât mașinile cu motoare nepoluante să fie evidențiate în trafic.

„Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru maşinile nepoluante. Mai mult ca sigur vor fi numere cu cifre şi litere verzi pe fundal alb. Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe. (…) În curând vom avea şi legislaţie. În momentul respectiv o să fie mult mai uşor să acordăm facilităţi acelor maşini, în Bucureşti sau în marile oraşe – începând de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor oraşe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul masinilor poluante”, explica Barna Tanczos la conferinţa „Mobility and the city”.

Din nefericire ministrul nu a dat detalii despre tipul mașinilor care vor utiliza numere verzi. Este important de definit dacă mașinile cu astfel de numere vor fi hibride fără încărcare la priză, hibride cu încărcare la priză sau doar 100% electrice.

În plus, Barna Tanzos nu a explicat în detaliu ce are în vedere odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri. Din declarațiile sale se înțelege însă că astfel mașinile nepoluante vor putea pătrunde în zonele urbane cu acces restricționat, vor putea fi parcate fără taxă sau vor avea taxe mai mici. În acest caz, numerele verzi vor ajuta la identificarea mai ușoară a acestor vehicule fie de către organele de ordine, fie de un eventual sistem electronic de monitorizare.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top