Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat în această dimineață că speră să reușească o aprobare a bugetului AFM în ședința de Guvern astfel încât să poată fi demarată ediția din 2025 a programului Rabla.
Conform ministrului Mircea Fechet, acesta speră să reușească „astăzi în ședința de Guvern, deși ne lipsesc două avize, să aprobăm bugetul AFM (Administrația Fondului pentru Mediu). Asta ar deschide posibilitatea demarării cât mai rapide a programului Rabla. Dacă nu voi reuși astăzi, cu siguranță voi reuși săptămâna viitoare, iar asta înseamnă că lunga perioadă de așteptare (n.n. – a ediției din 2025 a acestui program) se va termina”.
Totodată, ministrul Mediului a menționat în conferința de presă organizată cu prilejul decernării premiilor Best Electric City Car 2025 că „în ce privește autoturismele electrice cel puțin am reușit să ne punem de acord cu toți factorii decizionali și să ajungem la concluzia că valoarea ecotichetului trebuie să crească anul acesta. Ne propunem să epuizăm bugetul alocat. Și nu va fi un buget mic. Înțelegem că apetitul pentru acest program crește odată cu valoarea ecotichetului. 7.500 de euro (n.n. – valoarea anunțată a voucherelor pentru mașini electrice), o creștere cu 50% față de anul trecut spun eu că este o valoare corectă a ecotichetului raportat la prețul autoturismelor electrice. Bineînțeles că, la sfârșit, tragem concluziile, așa cum am făcut și anul trecut când, din păcate, nu ne-am atins obiectivul”.
Nu în ultimul rând, Mircea Fechet a ținut să reafirme „disponibilitatea Ministerului mediului și în privința programelor de finanțare pentru mașini și în cea a stațiilor de încărcare, acolo unde avem niște restanțe majore”.
Anterior, la deschiderea expoziţiei Green Energy Expo & Romenvirotec pe 9 aprilie, ministrul declara că va trimite „la Monitorul Oficial foarte curând propunerile de ecotichete pentru programul «Rabla 2025». Voi propune şi voi transmite pentru autoturismele electrice 7.500 de euro. Voi propune pentru motoarele cu combustie fără diesel, aşa cum am promis, 10.000 de lei, adică aproximativ 2.000 de euro. Mai avem 12.000 lei pentru hibride şi, dacă îmi amintesc bine, 17.500 de lei pentru plug-in hybrid. Dar cred că marea veste pentru români este 7.500 euro, noua valoare a ecotichetului la Rabla Electric, în contextul în care, spre deosebire de ceea ce se întâmpla anul trecut, avem în România trei modele produse în ţara noastră, la Craiova”.
Tot atunci, dar și în declarații anterioare, Mircea Fechet a explicat că „noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”.